Laddade ned bombinstruktioner – frias

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Västmanlands tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Västmanlands tingsrätt. Arkivbild.

När Säpo slog till mot mannen i mars 2019 hittades instruktioner om hur man tillverkar sprängmedel och har ihjäl människor med kniv. Även IS-propaganda fanns bland materialet.

Men ingen avsikt att begå eller medverka till terrorhandlingar har bevisats enligt tingsrätten, som friar 21-åringen.

Mannen, bosatt i Västerås, stod åtalad för vad som kallas "brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terrorbrottslighet och annan särskilt allvarlig brottslighet".

Åklagaren har ansett att den nedladdade informationen var tänkt att användas för att begå eller medverka till särskilt allvarlig brottslighet. Tingsrätten däremot gör bedömningen att det inte är bevisat att han haft en sådan avsikt, vilket krävs om man ska kunna fällas för brottet.

I ett pressmeddelande skriver tingsrätten att utredningen talar för att mannen, som konverterat till islam, har radikaliserats. Han har också gett uttryck för att sympatisera med terrorhandlingar. Polisen hittade exempelvis filmer i mannens mobil där han bland annat filmat en frikyrka och säger att man skulle kunna gå in med en bomb där.

Men mannen har "inte vidtagit några mått eller steg som kunde tala för en konkret avsikt att använda instruktionerna" enligt tingsrätten, som därför frikänner mannen.

Publicerad:

LÄS VIDARE