Läkare: ”Unga måste bli bättre på att hålla avståndet”

Av: Fredrik Rundkvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Sommaren är här och plötsligt vill alla vara ute.

Då är det viktigare än någonsin att hålla avståndet och visa extra hänsyn till äldre personer.

– Det är tyvärr lite si och så med det. Jag talar med många patienter som drar sig för att gå ut eftersom många yngre inte håller avståndet till dem, säger överläkaren Ingrid Bergström.

I sitt arbete på osteoporosmottagningen Karolinska sjukhuset i Huddinge uppmanar hon sina patienter att röra på sig så mycket de kan, helst utomhus.
– Det är oerhört viktigt för äldre personer, inte minst de med benskörhet, att kunna vara ute och röra sig. Det behövs för att stärka skelettet, träna muskelstyrka och balans, säger hon.

– Det är dessutom extra viktigt för äldre att vistas mycket ute i solen så här års för att tillgodogöra sig D-vitamin, det här är ju den enda tiden på året då vi kan tillgodogöra det. Äldre behöver vara ute mycket mer än yngre för att komma upp i samma nivåer.

Överläkare Ingrid Bergström säger att det är viktigare än någonsin att hålla avståndet och visa extra hänsyn till äldre personer.
Foto: Björn Lindahl
Överläkare Ingrid Bergström säger att det är viktigare än någonsin att hålla avståndet och visa extra hänsyn till äldre personer.

Samtidigt är det extra viktigt för äldre att hålla avståndet till andra för att minska risken för coronasmittan. Under den ovanligt kalla våren har det varit enkelt, eftersom trottoarer och gångstigar har varit glest befolkade.

”Tvåmetersregeln gäller”

Men efter de senaste dagarnas högsommarvärme är trängseln tillbaka.

– Det är fortfarande tvåmetersregeln som gäller. Men det är tyvärr rätt vanligt att yngre och medelålders glömmer att hålla avståndet till andra. Det gör att många äldre helt enkelt inte vågar sig ut. Och det är förödande för deras hälsa.

– Jag har talat med flera personer som hellre går ut i gatan och än att behövas trängas med människor som breder ut sig på trottoaren. Men det är ju inte rimligt. Det borde vara en självklarhet att yngre väjer undan för äldre.
Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har alla ett ansvar för att förhindra smittspridning genom att tvätta händerna ofta, hålla avståndet till andra och undvika folksamlingar.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Drottninggatan i Stockholm förra helgen.

PODD Ett halvår med coronaviruset – vad vi vet och inte vet

Aftonbladet Daily gästas av Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE