Sol och värme på intåg

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Pingsthelgen ser ut att bli solig, enligt SMHI. Arkivbild.
Foto: Grøtt Vegard Wivestad/NTB Scanpix/TT
Pingsthelgen ser ut att bli solig, enligt SMHI. Arkivbild.

Det ser ut att bli en fin pingsthelg med sol och varmare temperaturer i hela landet – och värmen ser ut att stanna kvar även efter helgen, enligt SMHI.

Efter en kylig vår tycks nu varmare väder äntligen vara på väg in över landet – och redan till den kommande pingsthelgen väntas temperaturer på runt 20 grader i de södra delarna av landet, enligt Anna Hjelmstedt, meteorolog vid SMHI.

– Det varmare vädret börjar redan på lördag. Då blir det också uppehållsväder, men molnigheten kan variera lite beroende på var man befinner sig i landet, säger hon.

"Sol i hela landet"

Temperaturmässigt kan landets södra delar vänta sig närmare 20 grader under den kommande helgen, medan man i Norrland hamnar på drygt 15. Och om pingstafton ser ut att kunna bjuda på värme, ser pingstdagen ut att kunna erbjuda ännu somrigare väder, enligt Anna Hjelmstedt.

– Då kan det bli sol över hela landet, kanske med några tunna slöjmoln över Götaland. Och vad gäller temperaturen talar vi om drygt 20 grader i hela landet.

"Varmt väder fortsätter"

Det varma vädret fortsätter därefter under den kommande veckan – med temperaturer på närmare 25 grader i delar av landet.

– Det blir ännu varmare i början av nästa vecka – framförallt vid ostkusten från östra Svealand och norrut längs Norrlandskusten. Där pratar vi om temperaturer på nära 25 grader – och de ligger kvar åtminstone fram till onsdagen, säger Anna Hjelmstedt.

På grund av torrt väder varnar SMHI på sin hemsida också för förhöjd risk för skogsbrand i Västergötland, Närke, Östergötland, Gävleborgs läns kustland samt på Öland och Gotland. Vad gäller gräsbränder är risken störst i Dalarna norr om Siljan och i Norrlands kust- och inland.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN