Kritik mot regeringen i riksdagsdebatten

Av:  TT

Flera talare kritiserade regeringen och socialministern Lena Hallengren (S) i riksdagsdebatten. Arkivbild.
Flera talare kritiserade regeringen och socialministern Lena Hallengren (S) i riksdagsdebatten. Arkivbild.

Det är regeringens ansvar att man inte lyckats skydda de äldre från coronasmittan på äldreboendena. Det hävdade flera talare när riksdagen debatterade frågan.

– Regeringen leder landet, i synnerhet i kris, säger moderaten Camilla Waltersson Grönvall.

Debatten om äldreboendena har begärts av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Flera talare framhöll regeringens yttersta ansvar i en kris och att regeringens besked att beredskapen är god inte stämde.

– Det som inte fick hända hände och för det ska regeringen hållas ansvarig, säger Ann-Christine From Utterstedt (SD).

SD kräver att en coronakommission tillsätts omedelbart, något som Moderaterna tidigare har krävt.

Inte över

Socialminister Lena Hallengren (S) inledde debatten med att konstatera att vi lever i en historisk tid.

– Vi befinner oss mitt i pandemin, en kris av historiska proportioner. Det är otroligt betydelsefullt att vi drar slutsatser både av det som fungerat och det som inte fungerat, säger hon men varnar för tron att det är över.

– Vi står fortfarande mitt i pandemin. Vi får inte förledas tro att krisen är över, allra minst gäller det de äldre. Jag vill varna för att gå in i en känsla av att vi nu ska utvärdera, varna för att det sprids en känsla att vi kan gå vidare till något annat än att bekämpa det här viruset, säger Hallengren.

Hon framhöll också att ansvaret är delat på såväl kommuner och regioner som privata arbetsgivare.

Vänsterpartiets Karin Rågsjö anser att problemen i äldreomsorgen funnits under lång tid och nämner brister i personalens arbetsvillkor och vinstintressen.

En dödsfälla

– Borde vi förstått att äldreomsorgen som varit på svältkur så länge skulle bli en dödsfälla för så många äldre? Jag tycker nog det, säger hon.

Över 90 procent av alla som dött i covid-19 i Sverige var 70 år eller äldre. Drygt hälften av dem bodde på äldreboende, och drygt var fjärde hade hemtjänst, enligt Socialstyrelsens senaste siffror.

– Det manar till eftertanke och till handling. De brister vi ser under pandemin fanns långt tidigare och vi ser effekterna av det i dag, säger Acko Ankarberg Johansson (KD).

Hon anser att det behövs bättre medicinska insatser, förbättrade arbetsvillkor och både riktade och generella stöd till kommunerna.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) konstaterade i onsdags att de flesta riskindikationerna finns inom äldrevården. Ivo har under en rad år pekat ut risker och brister inom äldreomsorgen. Det handlar om kompetensförsörjning samt brist på kontinuitet, skyddsutrustning och hygienrutiner.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE