Trumps fasa inför firandet: Publikfiasko

Presidentens tal och firande störs av oväder

avJoakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trumps stora skräck är att det storslagna nationaldagsfirandet i Washington ska bli ett publikfiasko, uppger källor för Washington Post.

Ett regnoväder har dragit in över huvudstaden – vilket gör att både presidentens tal och flyguppvisningarna försenas.

Donald Trump har utlovat ”århundradets show” för att fira den 4 juli i National Mall i den amerikanska huvudstaden Washington.

”Folk kommer från när och fjärran för vara med oss i dag och i kväll för vad som kommer att bli ett av de största firandena i vårt lands historia”, skriver presidenten på Twitter.

Militärens främsta bomb- och stridsflygplan kommer att göra överflygningar och Donald Trump tänker tala omgiven av stridsvagnar och andra pansarfordon.

Regn har dragit in

Men talet, som var planerat till klockan 18.30 lokal tid, försenas på grund av ovädret som dragit in. Ny tid är 19.00.

Hög temperatur och luftfuktighet gör att ett åskoväder med hårda vindar kan störa inte bara talet utan också flyguppvisningen.

Molly Block, talesperson för inrikesdepartementet, säger till CNN att firandet blir av oavsett väderleken.

Några hundra meter bort från Lincoln-monumentet hålls en anti-Trump demonstration. Där har demonstranterna fått tillstånd att ha en stor uppblåsbar ballong i form av Trump som bebis.

Har delat ut biljetter

Under Donald Trumps tal samlas politiska anhängare till presidenten i en vip-sektion.

Vita huset har de senaste dagarna kämpat för att säkerställa att en rejäl folksamling dyker upp för att se och lyssna till Trump, skriver Washington Post med hänvisning till källor.

Administrationen har bland annat delat ut 5 000 biljetter till militär personal, samtidigt som Trumps omvalskampanj har delat ut biljetter till vänner, givare och olika organisationer – som banker och ambassader.

Alternativa fakta

Syftet är att undvika samma publikfiasko och efterföljande diskussioner som vid Donald Trumps presidentinstallation i januari 2017.

När den nytillträdde presidenten talade då var det en märkbart glesare folkmassa som samlats i National Mall jämfört med Barack Obamas installation 2009.

Trumps dåvarande pressekreterare Sean Spicer hävdade felaktigt att folkmassan var störst någonsin, vilket fick presidentrådgivaren Kellyanne Conway att mynta uttrycket ”alternativa fakta”.

Uppmanas följa manus

Årets 4 juli-firande har varit under planering i åtminstone fyra månader.

Två militärkällor uppger för Washington Post att Pentagon arbetat med festen sedan februari, då Vita huset skickade en begäran om att smygbombaren B-2 skulle delta.

Trumps motståndare kritiserar evenemanget för att vara dyrt och enbart till för att tillfredställa presidentens ego.

Kongressledamoten Betty McCollum kallar i ett uttalande firandet ”skamlöst” och ett partipolitiskt jippo bekostat av skattebetalarna

Tjänstemännen i Vita huset uppmanar, enligt Washington Post, Donald Trump att hålla sig till manus i sitt 4 juli-tal – och undvika attacker på sina politiska rivaler.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM