SMHI: Rekordvarm januari i Uppsala
Publicerad 2020-01-30
Januarivädret i Uppsala ser ut att bli det varmaste någonsin.
Det gamla rekordet från 1989 kommer att slås med 0,9 grader innan månaden är slut, meddelar SMHI.
– Det återstår att se om det milda vädret kan tillskrivas ett förändrat klimat, säger Sverker Hellström, Klimatolog på SMHI.
Lågtryck och mild luft som strömmat in från Atlanten har gjort januari 2020, till den varmaste januarimånaden någonsin, i Uppsala.
Hos SMHI finns det långa observationsserier att tillgå, när det gäller Uppsalavädret. De tidigaste noteringarna kommer redan från 1730-talet. Det här gör det enkelt att följa vädersvängningarna från år till år. Maxtemperaturen för Uppsala 37,4°C noterades den 9 juli 1933, och den lägsta temperaturen -39,5°C den 24 januari 1875.
Årets ovanligt varma januarimånad kan ha fått skjuts av växthuseffekten, men enligt Sverker Hellström är det för tidigt att dra några slutsatser.
För att kunna göra det behöver det milda vädret följas upp med fler varma vintrar.
– Vi tittar på tendenser och mönster i vädret, så det återstår att se. Huvudorsaken till det väder vi har nu är västliga strömningsmönster från Atlanten och avsaknad av kalluftsutbrott. Vi har haft liknande väder tidigare, men inte så milt som nu.
December var också ovanligt varm, men för Uppsalas del slogs inga rekord då.
Inte heller har en enskild januaridag slagit rekord.
I Stockholm däremot blev den 15 januari med sina 11 grader den varmaste januaridagen sedan 1756.
PODD Mysteriet: Varför är det så varmt i januari?
I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om varför vintern är så varm i år. Vad betyder det att vissa körsbärsträd redan står i blom och träd redan har börjat ge av sig pollen. Beror det på klimatförändringarna? Gäst är Peter Alestig, klimatredaktör på Svenska Dagbladet.