Risk för jordskred i brandhärjade Australien

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Rick Rycroft/AP/TT
Rök från en brand utanför Cobargo i New South Wales i söndags. Regnoväder har fått flera bränder att avta i styrka.

Åskoväder, kraftiga vindar och hagelstormar har dragit in över delar av de branddrabbade områdena i Australien.

Regnet är efterlängtat – men riskerar att orsaka jordskred och översvämningar.

Regnskurar ger viss lättnad för brandmännen som kämpar mot de omfattande bränderna i sydöstra Australien.

– Regnet kan hjälpa i vissa områden, medan det på andra ställen kanske bara kommer någon millimeter, säger meteorologen Jake Phillips till nyhetsbyrån Reuters.

Den australiska meterologiska myndigheten BOM spår att mellan 30 och 80 millimeter regn kommer att falla fram till söndag. Regnar det mycket på kort tid riskerar vattnet att göra mer skada än nytta. Förkolnad, utbrunnen mark ökar risken för översvämningar och att vatten förorenas, enligt myndigheten.

– Översvämningar är generellt ett bekymmer vid åskoväder, säger meteorologen Abrar Sharen till ABC News.

Han förklarar att aska och skräp som har samlats på marken under de senaste månaderna riskerar att hindra vattnet från att absorberas i marken. Dessutom är brandskadad mark extra känslig för jordskred och omkullfallande träd eftersom elden har försvagat vegetationen i jorden.

Omkring hundra bränder brinner fortfarande i delstaterna New South Wales och Victoria enligt Reuters. Minst 30 är utom kontroll. Hittills har över 10 miljoner hektar brunnit, ett område större än Sydkorea eller Portugal, rapporterar AFP. Över 2 000 hem har förstörts och minst 29 människor har omkommit.

PODD Sköt Iran ner det kraschade flygplanet?

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily går vi igenom de nya uppgifterna om planet som störtade utanför Teheran i Iran. Kan Iran ha skjutit ner planet - har man i så fall gjort det medvetet eller av misstag - och hur påverkar det egentligen konflikten mellan USA och Iran. Gäst i avsnittet är Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM