Kriminell får skadestånd av JK – kontrollerades för många gånger av polisen

”Innebar kränkning och allmän förnedring”

avAnders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen betraktade mannen som grovt kriminell sedan han dömts vid flera tillfällen.

För att förhindra nya brott stoppade de honom minst 38 gånger på två och ett halvt år.

Mannen anmälde att han blivit trakasserad - och får nu skadestånd.

Mannen har beskrivit hur polisen gör kontroller av honom på ”ren rutin”. Att de stoppar honom så fort de får syn på honom enbart för att han är ”känd” av polisen.

Han har fått ut 56 rapporter från åren 2017–2019 och gör gällande att det finns ännu fler som inte är protokollförda.

– Patrullerna som stoppade mig hävdade varje gång att jag såg påverkad ut, att mina pupiller var påverkade eller att jag uppträdde gapigt, säger mannen i en inlaga till Justitiekanslern, JK.

”Allmän förnedring”

– Varje gång jag fått lämna urinprov eller blodprov har resultatet varit negativt, jag har aldrig dömts för narkotikabrott.

De gånger polisen påträffat knivar eller batonger har det inte varit hos honom utan hos personer han varit i sällskap med, hävdar han.

Han ifrågasätter att det funnits laglig grund för alla kontroller.

– Jag blir misstänkliggjord utan orsak, trakasserierna leder till en mängd besvär som oro för mig och min familj, störningar i vardagen, förseningar i privatlivet och allmän förnedring.

Bomb dödade två

Polisen i Nyköping där det hela utspelat sig försvarar kontrollerna.

I sitt svar till JK påpekar myndigheten att mannen dömdes 2015 efter att en bomb hade sprängts i Nyköping och två personer dog. Mannen fälldes för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Två år senare blev han åtalad för vad som inledningsvis rubricerades som försök till väpnat rån mot värdetransport. Han åtalades kort senare även för mord.

Mordåtalet föll men mannen dömdes för grov stöld.

Polisen anser det styrk att mannen umgås i kretsar där man bär vapen - och inte drar sig för att använda dem.

”Umgås med kriminella”

Polisen medger att åtgärderna naturligtvis utgjort ett visst intrång i mannens privatliv.

– Men han har under samma tidsperiod varit frekvent återkommande i polisiära sammanhang gällande bland de grövsta brotten polisen har att utreda.

Även om han inte blivit dömd för allt rör det sig om grova brott som involverat automatvapen. Sammantaget har det varit motiverat med alla kontroller och åtgärder, anser polisen.

Men JK är kritisk.

”Bristfällig dokumentation”

JK har fått in handlingar som gäller sammanlagt 38 kontroller under perioden mars 2017 till oktober 2019. Vid 31 av dessa fall stoppades mannen utan att det fanns någon misstanke om brott. JK skriver i sitt beslut som meddelades nyligen att dokumentationen varit bristfällig i flera fall.

”Genomgående har polisen knapphändigt - eller i vissa fall inte alls - motiverat varför beslut fattats om kroppsvisitation av sökanden och om husrannsakan i det fordon han stoppats i.”

Vid ett 20-tal av fallen har kan åtgärderna inte anses ha utgjort ett motiverat och proportionerligt ingrepp i sökandens rätt till privatliv enligt artikel 8 i Europakonventionen, bedömer JK.

Mannen får därför nu skadestånd med 10 000 kronor.

JK skriver samtidigt att det förutsätts att Polismyndigheten vidtar åtgärder för att påminna poliser i yttre tjänst om vilka regler som gäller.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Nyköping