Boende i Dalarna måste åka i timmar för att komma till apoteket

14 mil till närmsta apotek. Enkel väg.

Det är vad som gäller för de boende i Särna.

– Det här är direkt farligt för de äldre, säger Ulla Back, sjuksköterska på äldreboendet i Särna.

I Sverige har antalet apotek ökat från 900 till 1 400 på bara några år. Men det är inte någon jämn fördelning. I storstäderna har det skett en kraftig ökning - medan apotek i mindre orter läggs.

Ett exempel är i norra Dalarna där boende nu har upp till 14 mil till närmsta apotek. Detta efter att apoteket i Särna i har bommat igen.

Vid midsommar beslutade Apoteket AB att lägga ner sin verksamhet. Anledningen var brist på farmaceuter.

– Vi har under lång tid försökt lösa det tillfälligt genom att låna in personal från andra apotek i Mora och Älvdalen. För att hålla ett apotek öppet på sikt behövs det en långsiktigt lösning. Någon sådan fanns inte, säger Magnus Frisk, pressansvarig på Apoteket.

För de boende i Särna har det här inneburit en kraftig försämring. Apoteket låg i samma lokaler som vårdcentralen, kommunens äldreboende och folktandvården.

– Det här har skapat kaos. Förr kunde man gå till vårdcentralen och få en remiss och sedan hämta ut medicin på apoteket i samma korridor. Nu kan det ta dagar och ibland veckor innan beställningen kommer fram, säger Seth Holmström som är ordförande i byarådet.

Riskerar blodförgiftning

Även på äldreboendet har apoteksnedläggningen skapat problem. Många av de boende är över 80 år.

– Som mest har det tagit tre veckor innan vi fått medicin. Fördröjningen kan leda till att de äldre får infektioner. Behandlas de inte i tid kan det i värsta fall leda till blodförgiftning, säger sjuksköterskan Ulla Back.

Magnus Frisk på apoteket håller med om att 14 mil till närmsta apotek är långt.

– Det är tråkigt att det ska vara så. Men det finns andra möjligheter. Vi har startat upp ett lokalt apoteksombud och man kan beställa via nätet eller via telefon på vår kundservice, säger han.

En arbetsgrupp har startats upp i Särna för att försöka få en privat aktör att öppna apotek på orten.

– Jag hoppas verkligen att det lyckas. Det är en viktig samhällsservice som bara har försvunnit för oss, säger Ulla Back.

Publisert:

LÄS VIDARE