Malmö

Då blir kollektivtrafiken dyrare

Av: 

Rasmus Thedin

Snart är dessa kort ett minne blott.
Snart är dessa kort ett minne blott.

NYHETER

Den 14 december fasas Jojo-kortet ut. Då ska det bli enklare att resa med Skånetrafiken och man kommer bland annat att kunna ha sin biljett på sitt bankkort. Men det blir även dyrare.

2015 togs beslutet att Skånetrafiken ska byta system. Ett system som fått mycket kritik, bland annat kring krångliga biljettautomater och köp som tar för lång tid. Den 14 december löper nuvarande avtal ut och då ska nya systemet vara på plats.

450 000 resor görs idag med Skånetrafiken. Appen kom i mars 2017, Danmarksresorna inkluderades våren 2018. 57 procent har redan sina 30-dagarskort i appen idag. Appen kommer nu att vara det primära sättet att köpa sin biljett.

Hur gör man om man inte vill använda appen?

Försäljning kommer finnas på bussar, i automater, i butik och på hemsidan. Biljetterna kommer att finnas på papper och på nya kort. Man kommer även kunna ha dem på sitt bankkort, som blippas direkt på bussen. Den tjänsten lanseras i början av december.

– Vid ett tidigt stadium tänkte vi att vi måste kunna göra det enklare för kunderna, vilket det blir med det nya systemet, säger Camilla Bunke, försäljningschef Skånetrafiken.

Jojo-rabatten försvinner

Priset kommer att vara detsamma oavsett hus man köper sin biljett. De nya korten laddas inte med pengar, utan med resor.

– Vi är först ut i Sverige med det här systemet, som följer en standard som alla kommer att ingå i. Med hjälp av den kommer det bli enklare att samordna kollektivtrafiken i landet, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

I oktober kommer nya biljettautomater. 225 automater är planerade att placeras ut. De kommer att vara kontantlösa.

Jojo-korten hade tio procents rabatt, en rabatt som nu försvinner. Även Duo-biljetterna försvinner och ersätts med 25 procents rabatt när man reser fler än en. De övriga rabatterna som finns nu kommer att gälla på alla biljetter.

– De allra flesta får samma pris som idag. Duo-rabatten försvinner, istället utökas rabatterna för bland annat barn och studenter, säger Camilla Bunke.

Har man reskassa kvar på sitt Jojo-kort kan man redan nu göra om dem till en värdekod.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Krångel med kortbetalning i Skånetrafikens app

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Skånetrafiken