Falsterbo – Skånes riviera

Vera Stevens om Falsterbo-livet: ”Man kan bli utbränd socialt”

Av: 

Helena Trus

NYHETER

Aftonbladets reporter Helena Trus och fotograf Peter Wixtröm har besökt Skånes riviera – en reportageserie i sex delar.

SKANÖR-FALSTERBO. Vanligtvis avlöser de spontana cocktailfesterna varandra.

Men coronapandemin har satt stopp för partylivet på ett av Sveriges mest exklusiva sommarparadis.

– Man kan bli socialt utbränd här, säger Vera Stevens, 59.

– Det blir inga kindpussar den här sommaren...

Strandlinjen mot havet reflekteras i Vera Stevens, 59, och Magnus Åkermans, 67, solglasögon. Bakom dem ekar uteserveringen på restaurangen Badhytten tom.

– Det är coronatomt här, säger Magnus Åkerman.

Paret Åkerman flyttade ner till Falsterbo för 16 år sedan, för att komma bort från storstadslivet i Stockholm.

– På sommaren är det som att Östermalm flyttar ner till Falsterbo, säger Vera Stevens. När jag växte upp här som barn hade jag ingen aning om att det fanns två världar, tjusiga villor, stockholmare som kom hit och adeln. Det fick jag reda på när jag träffade Magnus.

Paret Vera Stevens, 59, och Magnus Åkermans, 67, flyttade ner till Falsterbo för 16 år sedan, för att komma bort från storstadslivet i Stockholm.
Uteserveringen på restaurang Badhytten ekade tom.

De går snart in i den månad som vanligtvis är den mest intensiva i de två sammanväxta orterna Skanör-Falsterbo. Och då invånarna på den exklusiva halvön mer än dubbleras. Näset, Sveriges sydvästligaste spets, som det senaste seklet varit ett tillflyktsort på sommaren för societeten och aristokraterna. Som än i dag lockar sommarboende bland näringslivstoppar, kändisar och kungligheter.

När Aftonbladet träffar paret Åkerman i början på juni är det fortfarande lågsäsong.

– Man får det bästa av båda världarna här, man får lite av det sociala umgänget från Östermalm fast mer kravlöst. Det dukade borden byts ut mot cocktailfester i trädgården. Men på vintern kan man vara för sig själv. Jag trivs bättre med det, så jag fick det som jag ville, säger Vera Stevens.

– För det är ju så att, if mama ain´t happy, no one is happy, fortsätter hon.

Hennes man nickar instämmande.

– Det är en månad det är cocktails i trädgårdarna, säger han. Men det är ju inte så att jag blir ledsen om jag inte är bjuden. Det räcker och blir över av cocktails.

”Slipper parkeringsplats utanför dörren”

Den här sommaren är lyxorten inte sig lik. På grund av covid-19 har det internationella dragplåstret och miljonindustrin Falsterbo horse show, som skulle ha firat hundraårsjubileum, ställts in.

– Det är rätt skönt. Då slipper vi ha en parkeringsplats utanför dörren, säger Magnus Åkerman, vars hus ligger ett stenkast från ridbanorna och läktarna.

– Men det är klart det är tråkigt för Falsterbo att det inte blir av. Vi är faktiskt väldigt stolta att stå värdar för en så fantastiskt fin internationell tävling.

Falsterbo Horse show skulle ha firat 100-års jubileum fick ställa in evenemanget på grund av covid-19.

Redan före coronapandemin avvecklade kläddesignern Vera Stevens sina fysiska butiker, och driver nu sitt klädmärke Vera Velour endast digitalt.

– Det var i rättan tid, med tanke på situationen nu, säger hon.

Hennes plagg har burits av bland andra hennes man Magnus dotter, skådespelerskan Malin Åkerman, och andra Hollywood-stjärnor som Sandra Bullock, Katie Holmes och Kristin Davis.

Hollywood-stjärnan Sandra Bullock har burit Falsterbon Vera Stevens design Vera Velour.
Vera Stevens med sina döttrar Michaela och Jennifer Åkerman samt hennes styvdotter, Hollywood-stjärnan Malin Åkerman.
Hollywood-stjärnan Katie Holmes har burit Falsterbon Vera Stevens design Vera Velour.

Coronapandemin har också satt stopp för de sedvanliga cocktailminglen, trädgårdsfesterna som vanligtvis avlöser varandra under sommaren.

– Många sommargäster från Stockholm har redan flyttat ner, men vi har knappt sett dem, ingen rör på sig, säger Vera Stevens.

Hon nämner en fest som hölls här nere i mars, där flera av deras bekanta blev smittade av covid-19.

– Vi är mindre sociala den här sommaren på grund av corona, vilket jag tycker är skönt, säger hon. Det kan bli lite för mycket på sommaren, så det skadar inte att det nu är mindre. Festerna krockar, det brukar vara många spontana fester.

– Det kan säkert finnas de som känner en viss press att bli bjuden på rätt fest.

”Cocktail-adresserna”

Paret Åkerman bor en tio minuters cykeltur från de så kallade ”cocktail-adresserna”. Adresserna som ligger mot Fyrvägen och Falsterbo golfklubb. Själva bor de bland miljonvillorna på  ”rätt” sida av Falsterbovägen, som har kommit att kallas för ”upper east side”. På andra sidan av Falsterbovägen, några kvarter bort från det mest exklusiva strandvillorna.

– Det här med att komma in rätt i vissa umgängeskretsar, det är Magnus avdelning, det är han som vanligtvis kör cocktailschemat här hemma.

Magnus Åkerman skrattar och utbrister:

– Moi?

– Jag bara säger, tala om för mig vad jag ska ha på mig och vilken tid, så kommer jag med och står och gömmer mig lite bakom Magnus, säger Vera.

– Gömmer dig gör du knappast, säger Magnus.

Sommarorten som lockar miljardärer och societeten Skanör-Falsterbo.
Ett av Falsterbos dyraste hus, som såldes för 36 miljoner kronor 2016.

Bli utbränd socialt

Men för Vera Stevens har det minskade sociala umgänget fört något gott med sig.

– Det tar energi för mig att vara social, jag har ju mitt klädmärke och träffar kunder så i slutet av sommaren är jag helt slut. Och så dessutom cocktailpartyn på det, så man kan bli utbränd socialt här, det är jag ett levande exempel på.

Aftonbladets Peter Wixtröm och Helena Trus på plats i Falsterbo.

PODD Stormfloder hotar sommaridyllen

Falsterbo i Skåne är bland annat känt som badort, ett semesterparadis som lockar kungligheter, kändisar och miljardärer. Men under vintern 2017 så drabbades området av en stor översvämning. Havsnivån höjdes med över 1,5 meter och flera invånare fick se sina tomter och hus fyllda med vatten. Översvämningen blev som en väckarklocka och nu pågår en strid i samhället mellan kommun och invånare. Kommunen vill bygga en två mil lång vall längs med kusten för att skydda samhället och de fastigheter som ligger längs med kusten. Vad handlar den här striden egentligen om och vilka risker finns om vallen inte byggs? Det här tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Vägen som delar Falsterbo: ”Det kallas upper east side”

ÄMNEN I ARTIKELN

Falsterbo – Skånes riviera

Katie Holmes

Falsterbo

Sandra Bullock

Hollywood

Skanör-Falsterbo

Falsterbo Horse Show