Protesterna efter George Floyds död

Londons borgmästare: Vi ska ta ner statyer

Av: 

TT

En förbipasserande fotograferar sockeln till den nedrivna Edward Colston-statyn i Bristol. Statyn väntas inte sättas upp igen.
En förbipasserande fotograferar sockeln till den nedrivna Edward Colston-statyn i Bristol. Statyn väntas inte sättas upp igen.

NYHETER

London ska se över gatunamn, minnesskyltar och statyer för att få bort hyllningar till slavhandlare och andra olämpliga personer. Det lovar borgmästare Sadiq Khan efter den omtalade nedrivningen av en staty i Bristol.

– Våra statyer, gatunamn och publika platser speglar en förgången tid, säger Khan, och förtydligar att en del statyer kommer att plockas ned.

– Det är en obekväm sanning att vårt land och vår stad har uppnått mycket av sitt välstånd på grund av slavhandel.

I söndags slet demonstranter, som protesterade mot rasism, ned en staty föreställande Edward Colston i Bristol i västra England. Colston blev på 1600-talet en förmögen man genom att handla med slavar från Västafrika.

Fallet har väckt häftig debatt i Storbritannien. Högt uppsatta makthavare, däribland premiärminister Boris Johnson, fördömer olaglig förstörelse, men visar samtidigt förståelse för vreden mot rasism.

Storbritannien deltog länge i den grymma men mycket lukrativa transatlantiska slavhandeln fram till 1807 då landet förbjöd den verksamheten. Slaveri i sig förbjöds sedan i Brittiska imperiet 1833.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Norsk stadsdel döpt efter slavhandlare

ÄMNEN I ARTIKELN

Protesterna efter George Floyds död

Sadiq Khan

London

Rasism

Slaveri

Storbritannien