Ungern avslutar nödläge

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ungerns premiärminister Viktor Orbán med munskydd under ett möte i Tjeckien den 11 juni.
Foto: Petr David Josek/AP/TT
Ungerns premiärminister Viktor Orbán med munskydd under ett möte i Tjeckien den 11 juni.

Ungerns regering fick besk kritik från både oppositionen och kritiker i Västeuropa om sina kraftigt utökade befogenheter under coronakrisen.

Men nu är nödläget över.

"Regeringen kommer nu att lämna tillbaka sin specialmakt, även om den epidemiologiska beredskapen behålls i väntan på en andravåg av epidemin", skriver regeringstalesmannen Zoltan Kovacs på Twitter, efter en parlamentsomröstning på tisdagen.

Flera regeringskritiska organisationer kallar dock beslutet för en "optisk illusion", rapporterar nyhetsbyrån AFP. Bland annat har regeringen samtidigt fått befogenhet att utlysa ett "medicinskt krisläge", som liksom de tidigare nödlagarna ger möjlighet att styra med dekret under en obestämd tidsperiod.

PODD Nivette Dawod: Dödsfallen kan vara mycket högre

Iran är det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av corona och den kurva man lyckats plana ut tidigare verkar nu ha stigit till nästan lika höga nivåer som det var i mars. Varför drabbas Iran av en andra våg, vad betyder det för övriga länder i världen och vad kommer hända i landet framöver? Det här tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE