Grannarna försökte stoppa blödningen med servetter

Advokat skjuten vid sin bostad på Kungsholmen i Stockholm

Den kände advokaten sköts i ett trapphus och tog sig ut på gatan, där förbipasserande försökte stoppa blödningen med servetter.

– Oavsett var i stan skjutningarna sker så kommer det för nära nu, på alla sätt, säger en granne.

Kungsholmen i centrala Stockholm överrumplades en känd advokat vid sin bostad i Stockholm strax före klockan 09 på fredagsmorgonen.

Mannen var på väg till jobbet och skulle låsa och larma dörren när tumult uppstod i trapphuset. Han sköts med flera skott och ska ha träffats i huvud, bröst och buk.

– Jag låg i sovrummet och efter det hörde jag en smäll och någon som skrek ”hjälp mig, hjälp mig, jag har blivit skjuten”. Sedan när jag gick ut i trapphuset såg jag en väska som låg där, och en massa blod, säger en granne.

”Försökte stoppa blödningen med servetter”

Flera vittnen uppger för Aftonbladet att den skjutne mannen sedan tog sig från trapphuset ut på en större gata.

– Jag såg att han var skjuten i magen. Det var fyra, fem personer framme hos honom och försökte stoppa blödningen med servetter, säger ett vittne.

Därefter anlände ambulanssjukvårdare, polis och räddningstjänst. Det var ett mycket stort polispådrag som höll avspärrningar utanför fastigheten. Blåa servetter syntes också ute på gatan.

Advokaten ska till en början ha varit vaken och talbar. Enligt Aftonbladets uppgifter kunde han bistå polisen med två teorier om varför han blivit skjuten. Ett av spåren var att en person i advokatens närhet som tidigare tilldelats kontaktförbud skulle kunna ligga bakom mordförsöket. Personen i fråga ”kan ha lejt en torped”, sade advokaten.

Ambulans lämnade platsen och snart kom polisens tekniker för att genomföra teknisk undersökning i trapphuset. Bland annat omhändertogs advokatens portfölj. Hundförare genomsökte blomrabatterna utanför huset.

Polisen har hämtat in flera personer till förhör. Enligt Aftonbladets uppgifter är en av dem en kvinna. Ett vittne såg en manlig skytt, som uppges vara i 35–40-årsåldern och ska ha haft på sig en grå tröja. Vittnet har beskrivit att tröjan var blodig och att mannen hade den delvis uppdragen över ansiktet när han lämnade platsen.

Åklagarmyndigheten meddelade på eftermiddagen att en person anhållits, misstänkt för anstiftan till försök till mord.

Granne: Det känns skit

Medan polisen arbetade på platsen kunde boende inte ta sig in till sina hem. Många kände obehag över skjutningen som skett på den soliga septemberförmiddagen. Ingen av de som Aftonbladet talat med vill framträda med namn och bild.

– Det här tycker jag känns skit. Man blir så ledsen och upprörd. Oavsett var i stan som skjutningar sker så kommer det för nära nu, på alla sätt, säger en granne.

Publisert:

LÄS VIDARE