LO-ordförande varnade för fascismen

Av: TT

Publicerad:
Partiledaren Jonas Sjöstedt (till höger) och LO-ordförande Karl Petter Thorvaldsson under Vänsterpartiets kommundagar.
Foto: Henrik Brunnsgård/TT
Partiledaren Jonas Sjöstedt (till höger) och LO-ordförande Karl Petter Thorvaldsson under Vänsterpartiets kommundagar.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson gick till hårt angrepp mot högerpopulistiska partier i sitt tal hos Vänsterpartiet.

– Vi tänker aldrig någonsin vika oss för fascismen, sade han.

Det var första gången någonsin en LO-ordförande talade på ett arrangemang av Vänsterpartiet, något Karl-Petter Thorwaldsson själv tog upp, när han äntrade scenen på partiets vänsterdagar i Göteborg.

– Det här är ett ganska historiskt och speciellt ögonblick, sade han.

Bakgrunden är valet förra året, framhöll Thorwaldsson.

– Det var för jävligt, en katastrof. Ingen var vinnare förutom SD, möjligen KD.

– Vi insåg att vi måste ha en tuffare opinionsbildning vänsterut, annars går den höger ut och då får vi också mer högerpolitik. Uppgiften är gigantisk. Vem trodde att jag 2019 skulle stå här som LO-ordförande hos Vänsterpartiet och behöva varna för fascismen? sade Thorwaldsson.

Ökade klyftor

Arbetet är i dag detsamma som mot nazisterna på 30-talet, framhöll han: Fackligt vardagsarbete och en politik som förändrar människor på riktigt. Det nya i dag är att protesterna mot orättvisorna och ökade klyftor leder till att människor söker sig till högernationalistiska partier, framhöll LO-ordföranden, och kritiserade SD.

– De vill på fullt allvar ställa LO-medlem mot LO- medlem, och påstå att en svensk löntagare har mer gemensamt med en direktör än en LO-medlem från ett annat land. Att de är rasister vet vi, men vi har inte varit tydliga med att de också är ett högerparti. De försöker slå kilar mellan löntagare och få oron att växa så att fler och fler säger att det enda samhällsproblemet är invandrare, sade han.

Bryta vanmakt

Opinionsbildningen måste handla om hur man bryter vanmakten och rikta den mot dem som är ansvariga för växande klyftor och inte mot dem som kommer från ett annat land, framhöll LO-ordförande.

– Klasskampen har försvunnit ur människors vardag och har blivit en identitetsfråga. Den fajten vinner vi inte, vi måste se till att fajten blir klasskamp, inte varifrån du kommer, sade Thorwaldsson och drog ned kraftiga applåder.

Reaktionen blev densamma från vänsterpartisterna när han argumenterade för högre skatter för de rika och att staten ska kunna gå in och bygga bostäder i kommuner där den politiska ledningen vägrar bygga hyreslägenheter.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN