Nova Omsorg

Socialministern om Nova Omsorg: ”Förfärligt”

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Socialminister Lena Hallengren är mycket upprörd efter Aftonbladets artiklar om hemtjänstföretaget Nova Omsorg.

– Det här är ett företag som uppenbart har ett större intresse av att dra fördel av skattebetalarnas medel än att ge äldre en god omsorg, säger hon.

I går publicerade Aftonbladet Charlottes dagbok inifrån Nova Omsorgs hemtjänst i Stockholm sommaren 2018. Den handlade bland annat om bajs som inte torkades av, medicin som inte delades ut och en gammal man som fick vänta 22 dagar på att duscha.

Socialminister Lena Hallengren säger:

– Sådant här ska man inte behöva läsa. Sådant här ska ingen behöva uppleva. Det är verkligen förfärligt att äldre utsätts för den här typen av vanvård och bristande omsorg. Oseriösa företag i välfärden är ett problem som vi måste ta på väldigt stort allvar.

Hallengren hävdar att en lagskärpning från 1 januari 2019 kan förbättra situationen framöver.

Socialminister Lena Hallengren.

”Sverige har varit naiva i kontrollen av hemtjänsten”

– Vi i Sverige har varit lite naiva när det gäller att kontrollera olika verksamheter. Så sent som 1 januari i år införde vi statliga krav på tillstånd för hemtjänstverksamhet. Vem som helst får inte bedriva hemtjänst utan att man gör mer seriösa och grundliga prövningar av den som vill driva verksamhet.

– Tillståndsplikten är nu införd. Sedan vill det till att vi gör tillsyn av verksamheten som bedrivs. Om vi behöver göra ytterligare regelförändringar för att skydda våra äldre från oseriösa utförare så får vi titta på det. Det är en prioriterad uppgift, säger Hallengren.

En tidigare anställd på Nova Omsorg hävdar att äldre som inte har anhöriga får sämre hemtjänst. Vad tänker du om det?

– Det är inget som jag hört tidigare. Men det är naturligtvis inte så det ska vara. Behoven hos den äldre är det som styr, inget annat.

Nova Omsorg säger att kvaliteten på hemtjänsten bara sjönk tillfälligt, när ett antal felrekryterade vikarier inte skötte sitt jobb sommaren 2018?

– Uppstår missförhållanden måste man gå till botten med det. Det finns inga ursäkter för att ge äldre människor en dålig omvårdnad, säger socialminister Lena Hallengren.

Fotnot: Charlottes namn är fingerat.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Intorkat bajs och kastad medicin hos Nova Omsorg

ÄMNEN I ARTIKELN

Nova Omsorg

Lena Hallengren

Vård & omsorg

Hemtjänst

Dagbok