Gustav, 3, saknar immunförsvar efter cancerbehandling – sjuk i covid-19

Pappan: Ingen vet hur han ska klara det, alla bara gissar

Av: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sedan ett halvår genomgår treårige Gustav en tung behandling mot leukemi.

I förra veckan blev han förkyld – och visade sig ha blivit smittad av det nya coronaviruset.

– Läkarna har lugnat oss men ingen vet ju egentligen hur han ska klara det, säger pappan Daniel Sletteberg Loveryd.

För familjen i Alingsås blev det en stor omställning i höstas.

Minstingen Gustav drabbades av cancer, leukemi, en typ som kallas ALL.

Starka cellgifter sattes in och treåringen har svarat bra på behandlingen, som är drygt två år lång. Men den innebär samtidigt att hans immunförsvar i omgångar trycks ner till nära noll, och nu är en sådan tid.

Därför var beskedet i fredags, att Gustav blivit det första barnet med ALL som fått covid-19, omskakande. I alla fall för omgivningen. Gustav själv är som en solstråle.

3-årige Gustav har fått vänja sig med att personal och andra har konstiga masker på sjukhuset.
Foto: PRIVAT
3-årige Gustav har fått vänja sig med att personal och andra har konstiga masker på sjukhuset.

”Han är bara glad”

– Han är bara glad och skrattar, det har han gjort hela tiden, berättar en förundrad pappa Daniel. Han är glad även efter att han spytt upp sonden som han har i näsan!

Gustavs tillstånd för dagen är bra. Än så länge ingen feber utan bara lättare förkylningssymtom.

De två äldre syskonen går i skolan som vanligt. Övriga i familjen har inte haft annat än lättare förkylningssymtom, med mamma Jessicas avsaknad av lukt och smak i nära två veckor nu som det som sticker ut mest.

Syskonen mest oroliga

Som covid-19-patient får Gustav nu vänja sig vid att all vårdpersonal har konstiga masker på sig. Några har han känt igen sedan tidigare och det har underlättat. I stort sett har det fungerat bra.

För syskonen, som fyller åtta respektive tolv år, har det varit jobbigare. För dem är hygienen ett självklart allvar. De har haft tankar på att Gustav ska dö. Åttaåringen har därför tvättat och spritat händerna så mycket att hon fått eksem.

Foto: PRIVAT
Gustavs äldre syster som går i skolan som vanligt har tvättat händerna så ofta att hon fått eksem.

Insamling till forskning

Hur Gustav blivit smittad vet ingen, men troligast av mamma som haft symtom längst. Gustav har bara träffat närmaste familjen samt personal på sjukhus och hemsjukvård.

Pappa Daniel jobbar hemifrån sedan en månad och familjen får hjälp av en granne med att handla.

Sedan Gustav fick cancerdiagnosen har familjen varit öppen och delat med sig av sina erfarenheter. Dels för att vara ett stöd till andra i liknande situation men också för att bidra till forskningen. Därför har de startat en insamling via Barncancerfonden och ett konto på Instagram i Gustavs namn.

”Kan hjälpa nästa person”

– All den forskning som sker nu kommer att hjälpa någon annan i framtiden, säger Daniel. Även om det inte hjälper Gustav precis i stunden så kommer det att hjälpa nästa person.

Vad gäller cancersjukdomen är läkarna positiva när det gäller Gustavs möjligheter att bli frisk. Den behandling som utvecklats senaste åren hjälper de allra flesta.

– När jag var liten var det omvända siffror. Hade jag fått det som barn hade det varit 5–10 procents chans till överlevnad. Tack vare all forskning så överlever cirka 90 procent i dag.

För barn med cancer kan infektioner och inflammationer snabbt bli allvarliga utan rätt behandling och Gustav har flera gånger fått olika typer av intravenösa behandlingar mot bakterie- och svampinfektioner. Han äter kontinuerligt under behandlingen också medicin mot en särskilt allvarlig form av lunginflammation.

Foto: PRIVAT
Ett leende från sjukhussängen.

Ovissheten oroar

– Läkarna har ju sagt att de inte är oroliga för barn just nu. Men de kan inte svara säkert, det är ingen som vet.

Daniel säger att han och hustrun försöker undvika att vara oroliga även om det inte är lätt.

– Det är mera ovissheten, alla gissar bara just nu. Något vi har lärt oss de här sex månaderna är att det kommer motgångar. Men det gäller att vara så positiv som möjligt. Och nu mår han ju bra fortfarande.

– Får han feber kanske det blir ett annat läge.

Foto: PRIVAT
Gustavs pappa Daniel berättar att sonen trots omständigheterna mår bra i dagsläget.

PODD Så ska Tyskland öppna samhället i coronakrisen

Tyskland är ett av de länderna som har låga siffror när det gäller antalet döda i covid-19. Nu har man efter några veckors lockdown börjat öppna upp samhället igen. Vad händer när man öppnar upp och finns det en oro för en andra våg? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE