Coronasmitta på äldreboenden i uppemot 90 kommuner

Anders Tegnell: Väldigt olyckligt

Över 90 kommuner har haft, eller misstänks ha haft, coronasmitta på sina äldreboenden. Bara i Stockholm finns hundratals konstaterade fall.

Statsepidemiolog Anders Tegnell erkänner att det är ett misslyckande.

– Det är väldigt olyckligt, säger han till Sveriges Radios Eko-redaktion.

Sedan den 1 april gäller regeringens besöksförbud på landets samtliga äldreboenden.

– De som bor på landets äldreboenden är de som i allra högst utsträckning behöver skyddas från viruset. Därför måste vi säkerställa att vi inte får smittspridning där, sade socialminister Lena Hallengren den 30 mars.

Men en kartläggning som Sveriges Radios Eko-redaktion har gjort visar att 43 kommuner redan har haft bekräftade fall av covid-19-sjuka boende på sina äldreboenden, och 51 kommuner har misstänkta fall.

230 smittade i Stockholm

Samtidigt uppger vårdföretaget Familjeläkarna att 230 äldre på 45 av deras boenden i Stockholmsregionen har bekräftats vara smittade, rapporterar SVT Nyheter Stockholm. Av dessa har 50 personer dött.

Enligt verksamhetschefen Stefan Amér råder stor brist på skyddsmaterial.

– Det här är de sköraste patienterna vi har och både för patienternas skull och vården är det viktigt att de får fortsätta vårdas där de är. Men det förutsätter att medarbetarna har rätt skyddsutrustning, säger han till SVT.

”Väldigt olyckligt”

På äldreboendet Liljegården i Enköping har sex boende testats positivt, medan ytterligare fyra misstänkta fall fortfarande inte testats.

– Provtagningsteamet som ska finnas i regionen har inte dykt upp än. Vi har anmält att vi har kunder med symtom för en och en halv vecka sedan, säger Katarina Löfberg till Ekot.

När statsepidemiolog Anders Tegnell får frågan från Ekots reporter om Sverige har lyckats hålla smittan borta på äldreboendena säger han:

– Nej, det har vi uppenbarligen inte gjort. Det är ju väldigt olyckligt, för det är ju precis det vi försöker förhindra på alla möjliga sätt.

Arkivbild från äldreboende.
Arkivbild från äldreboende.

PODD Så kommer corona påverka svensk politik

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur regeringen och Stefan Löfven hanterar coronakrisen. Vad innebär krisen för det politiska läget och hur ser Sverige ut när krisen är över? Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Ta mig till enkäten – klicka här.

Publisert:

LÄS VIDARE