Publicerad:
Uppdaterad:

Rapport: Partikamrater jobbade för Corbyns valförlust

Av: Christina Nordh

Publicerad:
Uppdaterad:

Jeremy Corbyn hade inte en chans.
Partikamraterna arbetade målmedvetet för att Labour skulle förlora valet – och han tvingas avgå.

Partikamrater till Jeremy Corbyn ska ha jobbat för att den dåvarande partiledaren skulle förlora valet 2017.
Foto: Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Partikamrater till Jeremy Corbyn ska ha jobbat för att den dåvarande partiledaren skulle förlora valet 2017.

Högerfalangen inom Labour var besviken. De ansträngde sig så hårt för att valresultatet 2017 skulle bli en katastrof, då skulle de kunna bli av med partiledaren Jeremy Corbyn. Ändå gick det inte vägen.

Det framgår av en stor mängd e-post och WhatsApp-meddelanden, avslöjar nu brittiska tidningen Independent.

Den ännu opublicerade rapporten, som tidningen tagit del av i sin helhet, togs fram under de sista dagarna av Corbyns partiledarskap. Den handlar bland annat om mångåriga tjänstemäns agerande, inklusive tjänstemän som utredde antisemitism i partiet.

Enligt dokumentet har ”en abnormt intensiv falang av motståndare till partiledaren hindrat den korrekta funktionen av labourpartiets byråkrati” och bidragit till ”en lång rad misstag” när det handlar om att ta tag i problemet med antisemitism – ett allvarligt problem i partiet.

Får mothugg

Innehållet i den digra luntan får mothugg. Den brittiska ”Kampanjen mot antisemitism” säger att dokumentet är ett ”desperat sista minuten-försök att avleda och tvivla på anklagelserna” och att det är ”ett försök till att föreställa sig en utbredd anti-Corbyn-konspiration”.

Enligt dokumentet vägrade personal som var Corbyns motståndare att dela information med partihögkvarteret. En annan taktik var att ”komma in till kontoret och göra ingenting i några månader” under valkampanjen.

I rapporten står också att läsa att Corbyns fiender skapade en chatt så att de kunde låtsas arbeta, när de i själva verket chattade med varandra. En av deltagarna skrev ”om vi skriver ser det ut som att vi är mycket upptagna”.

I en logg under valnatten, 45 minuter efter att Labour lyckats krympa de konservativas övertag i parlamentet, skriver en äldre tjänsteman att resultatet var ”tvärtemot det jag har jobbat mot under de senaste åren” och beskrev sig själv och deras medlöpare som i behov av terapi.

Partiet bekräftar

Vänsterfalangen inom partiet vill nu att Labours nye partiledare Keir Starmer tillsätter en utredning om beteendet som beskrivs i rapporten, inklusive eventuellt missbruk av kapital av tjänstemännen.

Labour har bekräftat att det 860-sidiga dokumentet är äkta. Det är dock oklart på vems uppdrag rapporten tagits fram eller vem som har skrivit det, enligt Independent.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Vänsterfalangen inom Labour vill att nye partiledare Keir Starmer tillsätter en utredning.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: