Lagrådet

Lagrådskritik mot straff för blåljussabotage

Av: 

TT

Lagrådet anser att regeringen föreslår lite väl stränga straff för personer som försöker hindra blåljuspersonal, poliser till exempel, från att utföra sitt arbete. Arkivbild.
Lagrådet anser att regeringen föreslår lite väl stränga straff för personer som försöker hindra blåljuspersonal, poliser till exempel, från att utföra sitt arbete. Arkivbild.

NYHETER

Regeringen tar i lite för mycket i sina förslag om straff för sabotage mot blåljusverksamhet, anser Lagrådet. Förslagen innebär att straffen skulle kunna bli hårdare än för andra sabotagebrott, där människors liv sätts i fara.

Regeringen föreslog nyligen, i en lagrådsremiss, att grova angrepp mot polis, brandkår och ambulans ska kunna straffas med upp till livstids fängelse.

I normalfallet ska dock straffet vara högst fyra år.

Lagrådet ifrågasätter om det ens behövs en rubricering för grovt brott. Rådet anser att de motiveringar och jämförelser som regeringen ställer upp i förslagen för att motivera straffskalorna haltar. Rådet föreslår att regeringen i arbetet med den proposition som är tänkt att följa inom kort ska fundera lite till över sina förslag.

Lagrådet anser också att det brott regeringen vill mynta ska kallas sabotage mot blåljusverksamhet, inte blåljussabotage.

Det är redan brottsligt att angripa polis, brandmän eller ambulanspersonal i syfte att hindra dem att utföra sitt arbete. Skillnaden är att straffen för det skärps i regeringens förslag.

Men Lagrådet ifrågasätter de stränga straffskalor som föreslås och framhåller, med en hänvisning till den utredning som förslagen grundar sig, på, att det oftast är unga män och tonårspojkar som gör sig skyldiga till de brott som avses.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Krav på skydd för blåljuspersonal

ÄMNEN I ARTIKELN

Lagrådet

Polismyndigheten