Hon hyrde makens lägenhet – samtidigt som han bodde där

Emma Carlsson Löfdahl mörkade hyresupplägget för riksdagen

Emma Carlsson Löfdahl har fått närmare en halv miljon kronor av skattebetalarna för att hyra makens bostadsrätt.

På kontraktet som lämnades till riksdagen har riksdagsledamoten intygat att det är hon och mamman som är hyresgäster.

Nu kan Aftonbladet avslöja att maken också bott där – samtidigt som han hyrde ut lägenheten till hustrun för omkring sex gånger så mycket som månadsavgiften.

Just nu pågår en förundersökning om misstänkt bedrägeri kring turerna med Emma Carlsson Löfdahls övernattningslägenhet.

Carlsson Löfdahl började hyra sin makes bostadsrätt under 2013 och det upprättades ett hyreskontrakt där Carlsson Löfdahl och hennes mamma stod som hyresgäster.

Hyrde ut – och bodde där

På kontraktet som lämnades in till riksdagen stod maken som hyresvärd.

Månadsavgiften var drygt 2 000 kronor, men enligt Carlsson Löfdahl betalade hon och mamman 13 000 kronor till maken.

På så vis fick Carlsson Löfdahl varje månad ut 6 500 kronor i ersättning från riksdagen. Hade hon själv köpt bostaden hade hon bara ersatts för månadsavgiften.

Nu kan Aftonbladet avslöja att Carlsson Löfdahls make också har bott i lägenheten – samtidigt som han hyrt ut den.

”Haft en mysig kväll”

I sociala medier har Carlsson Löfdahl lagt upp flera inlägg under 2013 och 2014, där hon beskriver hur hon är med maken i Stockholm.

“Haft en mysig kväll med (makens namn) på Texas Longhorn”, skriver hon i september 2013 och taggar övernattningslägenheten.

Samma år i december skriver hon:

“På väg hemåt, tågen inställda men (makens namn) kör…”

”Var här och jobbade”

Carlsson Löfdahl har sagt att lägenheten köptes under 2013 för att hon skulle dela den med sin mamma.

Men flera personer uppger att även maken bodde i övernattningslägenheten samma år – bland annat tidigare arbetskollegor till maken.

– Han var här och jobbade. Jag vet det eftersom jag själv träffade honom och jag vet att han bodde i lägenheten. Han behövde den också, säger en tidigare affärspartner.

I början av 2014 blev maken vd för ett företag i Stockholmsområdet och tidigare kollegor uppger att han regelbundet arbetade på kontoret.

– Han var här i veckorna. Det varierade lite, men han brukade vara här några dagar i veckan. Han veckopendlade till Stockholm eftersom han var vd, säger en före detta arbetskollega.

Garageplats från 2013

Enligt bostadsrättsföreningen började maken hyra en garageplats från november 2013 och fram till mars 2016 i samma fastighet som övernattningslägenheten.

Aftonbladets granskning visar att det har betalats trängselskatt för makens dåvarande bil. Totalt rör det sig om drygt 300 passager, bara under perioden augusti 2013 till november 2014. Systemet med trängselskatt finns bara i Stockholm och Göteborg.

Mötte riksdagsledamot

Kew Nordqvist var riksdagsledamot för Miljöpartiet under den här perioden. Han fick överta Carlsson Löfdahls tidigare riksdagslägenhet 2013 när hon började hyra makens bostadsrätt.

Lägenheterna låg på samma våningsplan och Nordqvist uppger att han upprepade gånger såg paret.

– Visst mötte jag henne och visst mötte jag maken. Han jobbade med sina affärer vad jag förstod, säger Nordqvist.

Den tidigare MP-ledamoten säger att hans uppfattning är att bostadsrätten köptes för att även Carlsson Löfdahls mamma och make skulle bo där.

Hyrde med mamman

Carlsson Löfdahl har under 2013 och 2014 bara angett att det var hon och mamman som var hyresgäster.

Riksdagens regler omfattar inte scenariot att en ledamot delar en övernattningslägenhet med två vuxna närstående:

”Situationen att en ledamot delar övernattningsbostaden med två vuxna närstående var inte en situation som togs med i beräkningen när föreskriften togs fram och frågan har inte prövats enligt bestämmelsen”, skriver riksdagsförvaltningen i ett mejl.

När Aftonbladet frågar om det gjorts något avdrag för enskilda nätter under perioden svarar förvaltningen att det inte finns någon sådan bestämmelse.

Vägrar svara

Carlsson Löfdahl har under en senare period, på ett och ett halvt år från mars 2015, angett att det bodde tre personer i lägenheten och sökt ersättning för en tredjedel av hyran.

Men hon har inte velat redovisa vilka personer det var.

Carlsson Löfdahl har i ett tidigare mejl till Aftonbladet uppgett att hon har gjort avdrag när maken har bott i lägenheten.

Men när Aftonbladet under de senaste två veckorna sökt Carlsson Löfdahl per mejl, telefon och sms med detaljerade frågor om makens boende i övernattningslägenheten 2013 och 2014 har hon inte velat svara på någonting.

Hittills har skattebetalarna fått stå för drygt 463 000 kronor i hyror för lägenheten.

Publisert:

LÄS VIDARE