Nyårsskjutningen: Nytt gäng misstänks för inblandning i dådet

Den kände rapparen sitter häktad misstänkt för att ha skjutit ihjäl sin vän på nyårsaftonen.

Enligt Aftonbladets uppgifter misstänks ett nytt gäng vara inblandat i det uppmärksammade mordet.

Rapparen själv nekar till alla anklagelser – och hävdar att han satt i samma bil som den mördade mannen.

Den 20-årige mannen sköts ihjäl i en bil i Rinkeby bara ett knappt dygn innan det nya året.

Han träffades av skott i tinningen, enligt Aftonbladets uppgifter.

Bara timmar senare greps flera personer som av polisen bedöms tillhöra den gängkriminella miljön i norra Stockholm.

En av de gripna är en 21-årig hip-hopartist med miljontals lyssningar på nätet.

I fredags häktades han misstänkt på sannolika skäl för mord på den 20-årige mannen som beskrivs som rapparens vän. Artisten har bland annat tidigare sjungit om 20-åringen i en av sina låtar.

Rapparen uppges ha kopplingar till gänget ”Shottaz”.

Enligt Aftonbladets uppgifter arbetar polisen för närvarande utifrån ett antal specifika arbetshypoteser kring bakgrunden till mordet – och samtliga av dessa motivteorier involverar ett nybildat kriminellt gäng.

Rapparen som sitter häktad nekar till anklagelserna och hävdar att han satt i samma bil som den mördade mannen. En ung man hittades skjuten i en bil i Rinkeby på nyårsafton.
Rapparen som sitter häktad nekar till anklagelserna och hävdar att han satt i samma bil som den mördade mannen. En ung man hittades skjuten i en bil i Rinkeby på nyårsafton.

Den relativt nya konstellationen ska ha fått en större roll i Rinkebyområdet i takt med att personer ur ”Shottaz” fängslats och det är mot den bakgrunden som polisen nu misstänker att nyårsmordet ägde rum.

Enligt en av polisens arbetshypoteser mördades den 20-årige mannen efter att personer ur Shottaz och det nybildade gänget gått samman. Motivet till det ska enligt Aftonbladets källor ha varit ett upplevt svek när 20-åringen umgåtts med en person ur ett tredje kriminellt gäng.

Polisens utredningsledare Rebecka Sallrot säger att utredningen befinner sig i ett känsligt läge och vill inte kommentera uppgifterna.

– Utredningen pågår och är i ett extra känsligt läge där vi kommer att genomföra massvis med utredningsåtgärder, säger Rebecka Sallrot.

Satt i samma bil

Totalt sitter tre personer häktade misstänkta för mordet på 20-åringen. Bland dem har rap-artisten utmärkt sig genom att han i förhör hävdat att han själv svävat i livsfara då han menar att han suttit i samma bil som 20-åringen när han sköts ihjäl, enligt Aftonbladet.

Trots det häktades han av tingsrätten misstänkt för mord på den starkare misstankegraden.

Rapparen ska, enligt sin berättelse, efter skjutningen ha sprungit i väg och hämtats upp av vänner i bil – en bil som polisen senare stoppade på Södermalm i Stockholm och grep ett antal personer, däribland artisten.

Rebecka Sallrot på polisen vill inte kommentera några förhörsuppgifter men säger till Aftonbladet att man fortsättningsvis är intresserade av vittnesuppgifter kring det uppmärksammade nyårsmordet.

En man hittades skjuten i en bil i Rinkeby i Stockholm på nyårsaftonen.
En man hittades skjuten i en bil i Rinkeby i Stockholm på nyårsaftonen.

”Väldigt impulsivt”

Att 20-åringen kan ha mördats på grund av ett upplevt svek efter att han umgåtts med en person från ett rivaliserande gäng kan te sig förbryllande för en utomstående. Men enligt poliser med kunskap om kulturen inom den gängkriminella sfären är det inte ovanligt att ”småsaker” triggar i gång förnyade våldsspiraler.

Kommissarie Gunnar Appelgren, expert på gängbrottslighet, säger att de gängkriminella grupperingarna i Sverige i dag oftast är löst sammansatta – med ett grövre och mer impulsivt våld som resultat.

– Vi ser ju att våldet är grövre i den oorganiserade brottsligheten och det är det vi har i Sverige och Stockholmsområdet just nu. Det är väldigt oorganiserat med lojaliteter som snabbt förändras, där kriminella nätverk förändrar lojaliteter och strukturer ganska snabbt över tid och där gamla kompisar snabbt blir ovänner av olika skäl.

– Det är väldigt impulsivt. Man är förhållandevis lättkränkt och reagerar väldigt kraftfullt med den beväpning man har. Då startar man de här våldsspiralerna som genererar ytterligare hämnd, säger Gunnar Appelgren.

Aftonbladet har sökt åklagaren och förundersökningsledaren i ärendet samt hiphop-artistens advokat.

Kommissarie Gunnar Appelgren, expert på gängbrottslighet.
Kommissarie Gunnar Appelgren, expert på gängbrottslighet.
Publisert:

LÄS VIDARE