Därför kommer allt fler skånska tåg fram i tid

avRobert Rosén

Publicerad:
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
De skånska tågen kommer allt oftare i tid.

Punktligheten ökar på de skånska järnvägarna.

Över 90 procent av tågen var förra året framme i tid.

– Det främsta skälet är Trafikverkets arbete med att förbättra de skånska järnvägarna, säger Maria Nyman, chef för Affärsområde Tåg på Skånetrafiken.

2019 är till ända och Trafikverket har nu sammanställt statistik över hur väl tågen håller tidtabellen. I Skåne ökade punktligheten för både Öresundstågen och Pågatågen - och man ligger över rikssnittet för punktlighet för både kortdistanståg och medeldistanståg.

När det gäller Pågatågen kom i fjol 95,1 procent av tågen fram i tid medan motsvarande siffra för Öresundstågen var 90,6 procent. Det kan jämföras med 2018 års siffror som låg på 93,6 procent respektive 87,3 procent.

– För vår del innebär det såklart att att vi är glada att våra kunder kan uppleva bättre punktlighet och att man kommer i tid till jobb, skola och fritidsaktiviteter på ett bra sätt. Vi strävar efter en ökad punktlighet för att våra kunder ska komma fram, säger Maria Nyman, chef för Affärsområde Tåg på Skånetrafiken.

”Många bäckar små”

Att allt fler tåg kommer fram i tid är en kombination av flera olika faktorer. Det främsta skälet är dock Trafikverkets arbete med att förbättra de skånska järnvägarna samt att de arbetar förebyggande och löpande med underhållet på ett annat sätt än tidigare.

– Det är många bäckar små kan man säga men den största anledningen är såklart att infrastrukturen, vår järnväg, blir bättre och bättre hela tiden, säger Maria Nyman.

Andra delförklaringar till den ökade punktligheten är det arbete som trafikbolagen gjort tillsammans med Skånetrafiken och Trafikverket - såsom att stänga dörrarna en halvminut innan avgång, de nya Pågatågen och en bättre trafikplanering.

Fler banarbeten är nyckeln

Även om punktligheten ökat var tågen i fjol försenade i närmare fem respektive tio procent av fallen. På sträckan mellan Lund och Malmö skedde till exempelvis flera uppmärksammade förseningar under hösten.

Förhoppningen är att flera banarbeten runt om i Skåne ska bidra till att öka punktligheten ytterligare.

– En sak är till exempelvis det stora fyrspårsarbetet mellan Lund och Malmö som sätter igång 2020. Trafikverket planerar en hel del banarbeten som innebär att kvalitén och kapaciteten på järnvägen ökar samt att det blir mindre trångt på spåren, vilket också är en utmaning.

I Trafikverkets statistik räknas ett tåg tåg som ankommer senast fem minuter efter annonserad tid som punktligt.

På aftonbladet.se/malmö kan du följa tågförseningar i realtid. Under Trafikhändelser hittar du alla tågförseningar till och från Malmö. Du kan även följa händelser som påverkar biltrafiken i och runt Malmö.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Skåne

Malmö

Pågatåg

Tågtrafik