Barnskötare döms till fängelse

Av: Michael Toll

Publicerad:
Uppdaterad:

Den barnskötare i 40-årsåldern som stod åtalad för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn, sexuellt ofredande och kränkande fotografering på en förskola i Botkyrka i södra Stockholm döms till två års fängelse.

Det meddelade Södertörns tingsrätt under torsdagsförmiddagen.

– Mannen har erkänt alla gärningar, säger Tore Gissin, rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

Det var i slutet av januari i år som det uppdagades att en man, som i flera år arbetat som barnskötare på en förskola i Botkyrka, hade förgripit sig på barn.

Mannen anhölls efter ett tips till polisen. Husrannsakningar i mannens bostad ledde till omfattande fynd av övergreppsmaterial på barn som mannen laddat ned från nätet, drygt 40 000 bilder och över 1 000 filmer.

Det stod även klart att mannen utsatt barn på förskolan för grova sexuella övergrepp, sexuella ofredande och kränkande fotografering. Brotten på förskolan begicks för ungefär fem år sedan.

– Mannen har erkänt alla gärningar. Frågorna i målet har främst gällt hur brotten ska rubriceras och hur påföljden ska bestämmas, säger rättens ordförande och chefsrådman Tore Gissin i ett pressmeddelande.

Mannen som arbetade på en förskola i Botkyrka döms till två års fängelse.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Mannen som arbetade på en förskola i Botkyrka döms till två års fängelse.

Föräldrar försökte slå larm

Aftonbladet har tidigare kunnat rapportera om att föräldrar med barn på förskolan flera gånger varnade om att allt inte stod rätt till med mannen. Han försökte bland annat vara ensam med barnen på avdelningen, bar ofta runt på barn och ville pussa på dem när de blev hämtade. Men föräldrarnas oro ska inte ha blivit tagen på allvar.  

– Jag pratade med personalen men fick till svar att ”du oroar dig i onödan, han är jättepopulär bland barnen”, sade tidigare en förälder till Aftonbladet

Efter att mannen häktades genomgick han en sinnesundersökning. Resultat blev att han inte lider av någon allvarlig störning.

Mannen ska vara kvar i häktet. Han ska även betala skadestånd till målsägandena, totalt 15 stycken.

Artikeln uppdateras.

Publicerad:

LÄS VIDARE