Julian Assange har gripits i London

Brittisk polis: Wikileaksgrundaren har begärts utlämnad av USA

Här grips Julian Assange – och förs till en polisstation i London.

På bilder syns hur den skäggige Wikileaksgrundaren släpas ut från Ecuadors ambassad, där han befunnit sig i sju år.

USA har begärt Assange utlämnad misstänkt för att ha planerat dataintrång tillsammans med Chelsea Manning.

Gripandet skedde efter att Ecuador dragit tillbaka Assanges asyl, uppger The Sun.

”Vi hade i uppgift att genomföra arresteringsordern, på uppdrag av domstolen Westminister Magistrates Court, och bjöds in till ambassaden av ambassadören, efter att Ecuadors regering dragit tillbaka asylen”, uppger brittisk polis i ett pressmeddelande.

Vid lunchtid på torsdagen gick polis in på ambassaden. Sedan släpades en skäggig, sliten och upprörd Assange ut till en väntande bil.

Polisen uppger att USA begärt Assange utlämnad. I en kommentar från det brittiska inrikesdepartementet heter det att Wikileaksgrundaren anklagas för ”datorrelaterad brottslighet” i USA.

Närmare bestämt gäller brottsmisstankarna ett dataintrång som Julian Assange ska ha planerat tillsammans med den tidigare underrättelseanalytikern Chelsea Manning.

Om Assange utlämnas och ställs inför rätta så riskerar han att dömas till maximalt fem års fängelse.

Ministern: ”Är ingen hjälte”

Enligt Ecuadors president Lenín Moreno ska Assange ha brutit mot internationella konventioner vid ett flertal tillfällen.

– Den ecuadorianska ambassaden skyddar inte längre Assange. Vi gör allt i vår makt för att avsluta hans asyl, sa den tidigare konsuln Fidel Narvaez i går.

På Twitter riktar Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt ett tack till Ecuador:

”Julian Assange är ingen hjälte och ingen står över lagen”, skriver han också.

Våldtäktsutredningen kan öppnas

Assange sökte sig till Ecuadors ambassad i London 2012 för att undvika utlämning till Sverige, där åklagare ville höra honom misstänkt för sexbrott.

De svenska fallen är nerlagda, men Assange har stannat kvar på ambassaden av rädsla för att föras till USA.

I ett pressmeddelande skriver den svenska chefsåklagare Ingrid Isgren att förundersökningen om våldtäkt nu kan komma att återupptas. Brottsmisstanken preskriberas i augusti 2020.

Bakgrund: Assanges misstänkta brott

Svenska åklagare hade i flera år ambitionen att Assange skulle höras i Sverige om sexualbrottsanklagelserna från 2010.

I mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra honom i London. Detta sedan hon hade kritiserats av Svea hovrätt hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

Först i november 2016 kom förhören till stånd, ledda av ecuadorianska åklagare. Vid det laget hade de misstänkta brotten mot en av kvinnorna – olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande – redan preskriberades (i augusti 2015).

Den fjärde brottsrubriceringen – misstänkt våldtäkt – skulle ha preskriberats i augusti 2020. Men den 19 maj 2017 beslutade överåklagare Marianne Ny att lägga ner förundersökningen och häva häktningen av Assange.

I början av 2018 beviljade Ecuador Julian Assange medborgarskap, och begärde att han skulle tilldelas diplomatstatus för att han skulle kunna lämna ambassaden utan att riskera att gripas.

USA har velat ha Julian Assange utlämnad sedan 2010 då Wikileaks publicerade läckt information från det amerikanska försvaret. Bland annat publicerades en video av hur en amerikansk militärhelikopter skjuter mot civila i Irak.

Domstolsdokument som av misstag blev offentliga i november förra året tyder på att USA förberett ett åtal mot Assange i hemlighet.

Sammanställning: TT

Publisert:

LÄS VIDARE