Så gör fuskarna för att bluffa till sig körkort

Gång på gång kommer nya larm om fusk med körkortsproven.

Nu riktas även misstankarna mot en anställd på myndigheten – och en polisutredning gällande mutbrott har inletts mot provförrättaren.

Se mer i programmet 200 sekunder, i tv-spelaren ovan.

Aftonbladets och Viafrees granskande program 200 sekunder har kartlagt körkortsfusket. Sedan januari förra året har 143 misstänkta fall av fusk upptäckts och rapporterats. Det handlar om falska id-kort, fusklappar och fusk med teknisk utrustning.

– Förhoppningsvis är det ingen som fuskat sig till ett körkort, säger chefen för Trafikverkets förarpov till 200 sekunder.

Men anställda på myndigheten berättar att:

  • Organiserade ligor hjälper fuskarna.
  • De dyker upp i olika städer.
  • Bara en bråkdel av fuskarna ertappas och långt ifrån alla anmäls.

– Det finns ett mörkertal, men jag tror inte att det är så hiskeligt stort. Vi gör allt för att stävja det här, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

I slutet av februari polisanmälde Trafikverket en provförrättare misstänkt för att ha tagit muta och för tjänstefel. Detta efter att flera oberoende tips kommit till myndigheten i höstas. Parallellt pågår en polisutredning mot en handfull personer som misstänks för givande av muta.

  • Se mer i programmet 200 sekunder, i tv-spelaren nedan.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba gräv. Robert Aschberg, Kristina Edblom och Lindah C Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Publisert:

LÄS VIDARE