Övningen ska förbereda Akademiska för det värsta

Reporter: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset.
Foto: Magnus Jansson Klarin
Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset.

I eftermiddag drar Akademiska sjukhuset igång en stor coronaövning som ska förbereda personalen för det värsta.

– Vi behöver ta höjd för hur vi ska klara av ett utbrott, säger Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset.

I eftermiddag genomför delar av personalen på Akademiska sjukhuset en övning som ska förbereda sjukhuset på ett stort coronautbrott med många smittade.

– Det handlar om en diskussionsövning. Vi kommer alltså inte att synas, eller verka med markörer som vid en vanlig övning, men det är en nödvändig övning, säger Erik Salaneck.

Skulle Akademiska sjukhuset klara av en pandemi som läget ser ut idag?
– Vi har redan en pandemi sett till hur många som är smittade runt om i världen. I Uppsala har vi hittills bara två smittade, och de mår för övrigt ganska bra, men vi behöver ta höjd för hur vi ska klara av ett utbrott där vi har många smittade samtidigt.

Foto: TAO EDGE / iStockphoto / Christine Olsson / TT

Beredskapsplanen anpassad för ebola och mers

Enligt Erik Salaneck finns redan en befintlig beredskapsplan för en allvarlig händelse. Men som bygger på ett utbrott av både ebola och mers-coronavirus med förväntat fåtalet smittade och begränsad, eller ingen, inhemsk spridning.

– Jag tror det var under 2014–2015 någon gång som man tog fram nuvarande beredskapsplan, och då handlade det främst om misstänkta fall av ebola och hur man ska hantera ett fåtal fall. Coronaviruset är något helt annat, här är det ett stort antal smittade som vi behöver klara av. Vi har dock beredskap för mers-coronavirus som vi bygger vidare på nu.

Vad är det viktigaste med övningen?
– Framförallt behöver vi se över och diskutera hur det här kommer att påverka just Akademiska, och vi behöver komma fram till hur vi kan använda våra resurser på bästa sätt.

Hur ska lokalfrågan lösas?
– Det är givetvis en av de stora frågorna. Det finns planer, men vi behöver se över dem så att de fungerar under rådande läge, fortsätter Erik Salaneck.

Hur länge pågår övningen?
– Den pågår i tre timmar.

Foto: Magnus Jansson Klarin
Provtagningstältet utanför infektionsmottagningen på Akademiska sjukhuset.

Mobila tester har genomförts

I flera andra regioner har man genomfört mobila provtagningar hemma hos misstänkta smittande, och Erik Salaneck berättar att även Region Uppsala har en mobil lösning.

– Vi har en lösning som vi började tillämpa under helgen faktiskt. Vi har åkt ut med en ambulans och gjort en del tester hos personer som inte själv har kunnat ta sig till sjukhuset, så den möjligheten har vi också i Uppsala.

Finns det något mer misstänkt fall i Uppsala län, än de båda bekräftade, där ni tror att det finns en risk att en person kan vara smittad av coronaviruset?
– Det finns en riskbedömningsmall, som används internationellt, där vi kan göra en bedömning hur stor sannolikheten är att någon är smittad. Den utgår bland annat från vart personen har varit och på vilket sätt man har kommit i kontakt med smittan. Men jag kan tyvärr inte gå in närmare på resultaten.

Kan ni lära något av det här utbrottet som fortfarande är pågående?
– Det kan vi absolut, vi tar in allt och vi har redan skruvat och ändrat på hur vi jobbar under den här tiden. Att det kommer flera utbrott och pandemier i framtiden råder det inga tvivel om, det är bara en frågan om när, och i vilken form.

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Storsäljare

Uppsala

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad: