Coronapandemin

Prinsessan Estelles skola stängd på grund av corona

Förälder på skolan: ”Inte villig att leka rysk roulette med mitt barn”

Av: 

Sophie Stigfur

Adam Westin

NYHETER

Friskolan Campus Manilla på Djurgården, Stockholm, har stängt.

Detta då en av eleverna konstaterats vara smittad med corona.

– Jag kan bekräfta att prinsessan Estelle är hemma i dag, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Campus Manilla, en friskola på Djurgården i Stockholm, håller stängt i dag då en elev smittats med det nya coronaviruset. Detta är det första kända fallet där ett barn smittats i Sverige.

Under natten skickades ett meddelande till föräldrarna ut på skolans intranät.

“Skolans syfte med att stänga hela skolan är att garantera tryggheten för elever, vårdnadshavare och personal i ett läge där många är oroliga och där vi nu vet att en elev på skolan är bekräftat smittad med coronaviruset”, står det bland annat i meddelandet.

”Estelle genomför sina studier hemma”

Några som fick meddelandet är kronprinsessan Victoria och prins Daniel, då prinsessan Estelle är elev på Campus Manilla.

Campus Manilla, en friskola på Djurgården i Stockholm, håller stängt i dag då en elev smittats med det nya coronaviruset.
Under natten skickades ett meddelande riktat till föräldrarna ut på Manillaskolans intranät.

– Jag kan bekräfta att skolan håller stängt. De har meddelat samtliga föräldrar med barn på Campus Manilla att det har upptäckts en elev som har testats positivt för coronaviruset. Det innebär att prinsessan Estelle genomför sina studier hemifrån i dag, säger Margareta Thorgren, informationschef på hovet.

Prinsessan Estelle är alltså inte den drabbade eleven.

Finns det en oro att prinsessan Estelle smittats, innan skolan stängde?

– Jag tror att människor i hela världen och Sverige känner en stor oro, när det nu också upptäckts ett positivt fall på ett barn. Så det är självklart en stor oro bland alla föräldrar på skolan i dag. Därför är det extra viktigt att lyssna på Folkhälsomyndighetens rekommendationer, följa dem, och samtidigt inte drabbas av panik, säger Margareta Thorgren.

Föräldrar arga och besvikna

Campus Manilla skriver i meddelandet att medan eleverna får en extra studiedag hemma, kommer personalen på skolan invänta besked från Smittskydd Stockholm på hur man bör agera framöver.

Flera föräldrar som Aftonbladet pratat med är kritiska mot att skolan inte agerat tidigare – då många elever varit bortresta och befunnit sig i riskområdet i norra Italien under sportlovet.

– Jag är jättearg och besviken. Jag tycker att det är förvånansvärt att man inte tagit det här på allvar och agerat tidigare. Själv valde jag att ha mitt barn hemma efter lovet ändå, det är jag ju glad för nu. Jag hade en magkänsla som sa att det här skulle kunna hända och jag är inte villig att leka rysk roulette med mitt barn när det gäller en så här allvarlig sjukdom, säger en förälder.

Johan Nordenfalk, vd för Campus Manilla, säger att skolan följt myndigheternas rekommendationer.

– Vi har till och med gått lite längre och erbjudit frivillig karantän. Vi vet inte vilken påverkan det hade haft om skolan stängts helt redan i måndags, det är en hypotetisk fråga. Det finns inte rekommendationer om en sådan åtgärd och särskilt inte med tanke på vårt uppdrag att bedriva undervisning.

Han uppger att skolan just nu inväntar besked om hur man bör gå vidare. Under tiden förbereds distansundervisning till nästa vecka, om det skulle behövas.

Eleven är det första kända fallet i Sverige där en minderårig har konstaterats smittad av coronaviruset.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Hovets krisplan för kungafamiljen

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Campus Manilla

Coronaviruset

Prinsessan Estelle

Stockholm

AB Voice