Svenska Olivia och Joel fast på ö i Filippinerna: ”Det är en mardröm”

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det som skulle bli en drömsemester har övergått till en mardröm.

Olivia Malmberg och Joel Wehlin från Göteborg är strandsatta på en ö i Filippinerna. Alla hamnar har stängt till följd av coronapandemin.

– Vi vill bara ta oss härifrån, men vi kan inte, säger Olivia Malmberg.

Den två veckor långa sol- och badsemestern i Filippinerna blev inte som paret Olivia Malmberg och Joel Wehlin från Göteborg hade tänkt sig. Alla hamnar på ön har stängt och båttrafiken har ställts in. De vet nu inte hur de ska kunna ta sig därifrån.

– Vi har kontakt med svenska ambassaden, men ännu har vi inte fått något besked om när och hur vi ska kunna lämna. Vi har en bokad flygresa hem på lördag men vi vet inte om vi kommer kunna ta det. Vi är fast här och det känns jättejobbigt, säger Olivia Malmberg.

Restauranger och butiker har börjat stänga på ön. På dagarna försöker Olivia och Joel få information från lokala myndigheter och svenska ambassaden.

Joel Wehlin och Olivia Malmberg.
Foto: PRIVAT
Joel Wehlin och Olivia Malmberg.

– Informationen är bristfällig. Vi får nya besked hela tiden. För någon dag sedan fick vi höra att vi hade 72 timmar på oss att lämna ön, nu har det förlängts. Lokala myndigheterna vill att vi lämnar, och det vill vi också, men vi vet inte hur det ska gå till. Men det känns bra att vi har en dialog med ambassaden och att det vet att vi finns här, säger Olivia.

Fasar för coronautbrott på ön

Turister försöker nu själva se till att en färja kommer till ön för en evakuering.

– Vi har fått höra att om vi samlar ihop tillräckligt många resenärer så kanske lokala myndigheter kan skicka hit en färja. Vi har börjat lista alla som vill lämna. Många turister här på ön är väldigt stressade över situationen. Det är en mardröm, säger hon.

Enligt Olivia finns ännu inget bekräftat coronafall på ön, men hon fasar för ett sådant scenario.

– Då tror jag att det kommer bli panik här. Jag är rädd att hela ön sätts i karantän om det blir ett utbrott. Det är surrealistiskt att vara på en så vacker plats och ändå inte känna sig säker, säger hon.

Olivia och Joel försöker hålla sig på hotellet för att kunna ta sig till hamnen om de får besked att en färja är på väg.

– Det är jättejobbigt att allt är så ovisst. Vi har packat våra väskor och är redo att lämna när som helst. Vi går upp klockan fem på morgonen för att läsa nyheterna och sen fortsätta jakten på en färja. Vi vill bara åka hem, säger Olivia.

Foto: PRIVAT
Paret är fast på Filipinerna och väntar på att få åka hem.

PODD Corona - därför skiljer sig ländernas agerande

I dagens Aftonbladet Daily reder vi ut huruvida länder agerar olika - och i så fall varför. Gäst är Emma Frans.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE