Hundar

Nytt hundsinne upptäckt – tack vare Kevin

Av: 

TT

Professorn Ronald Kröger och hunden Kevin är båda nyckelfigurer i forskningen om hundarnas tidigare okända värmesinne.
Professorn Ronald Kröger och hunden Kevin är båda nyckelfigurer i forskningen om hundarnas tidigare okända värmesinne.

NYHETER

Människan har lärt sig mer om sin bästa vän.

Ny forskning visar att hundar har ett tidigare okänt sinne för att känna värme på avstånd – med nosen. Det kan bli ett nytt hjälpmedel vid jakt eller sök efter försvunna personer.

– Det roliga är att många hundägare länge har haft den här känslan, men inte kunnat sätta fingret på det, säger Ronald Kröger, professor på biologiska institutionen vid Lunds universitet.

Professorn är själv ägare till golden retrievern Kevin, som var först ut i undersökningen som började 2012.

– Man kan säga att det var hans idé. Han nosade med sin kalla nos överallt, och jag tänkte, varför gör han det? Då började jag tänka att det kanske har med värme att göra, men det tog flera år att lista ut det. Vi gjorde en massa dumma misstag på vägen som vi lärde oss av.

Forskare från Lund och Budapest kunde till slut komma fram till att hundar genom sin kalla nos kan känna värmen från ett annat djur eller en människa på avstånd.

kallt och varmt

Ett tiotal hundar deltog i experimentet i Lund, där de på 1,6 meters håll skulle välja en kroppstempererad yta framför en lika stor yta som var kall. Forskarna i Budapest undersökte i sin tur hundarnas hjärnaktivitet, och såg aktivitet i den del av hjärnan som har med sinnen att göra vid svag värmestrålning.

– De behöver bara några grader varmare än omgivningen. Vi testade med 11–13 grader, men det verkar inte vara gränsen, säger Kröger.

Jakt och personsök

Mer forskning kommer att ske i ämnet, enligt Kröger, och resultaten ger ökad förståelse för vilka hundraser som bör väljas vid till exempel jakt och sök efter försvunna personer.

– Det här betyder att hundar kan upptäcka varma djur i mörkret som vi inte genom syn kan upptäcka i skogen till exempel. Det känner hundarna av genom kroppsvärme. Så det här är en ganska spännande upptäckt, säger Ronald Kröger.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

WHO: Din hund kan inte få coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Hundar

Lunds universitet

Forskning & vetenskap

Försvunna personer