Sexualbrott

Åklagare: Övergreppsdom blottar luckor i lagen

Av: 

TT

NYHETER

Straffen sänks för flera kvinnor och män i ett nätverk som producerat och konsumerat övergreppsmaterial på barn.

Hovrätten gör en helt annan bedömning av om en gärningsperson måste närvara när övergrepp sker.

– Vissa ageranden verkar vara straffria, säger en bekymrad åklagare.

Sex personer – tre män och tre kvinnor – åtalades i våras för inblandning i ett nätverk där bilder och filmer på barn i kvinnornas närhet producerades mot betalning, efter beställning från männen.

Huvudpersonen i nätverket är en 36-årig kvinna från Blekinge. Hon fick två närstående flickor att posera och utföra sexuella handlingar på sig själva samtidigt som kvinnan filmade, fotade eller sände direkt via webbkamera. I tingsrätten dömdes hon till det längsta straffet av kvinnorna – sex års fängelse.

Var inte med

Nu meddelar Svea hovrätt sin dom i fallet och sänker kvinnans straff till fyra och ett halvt års fängelse. Domstolen gör helt andra bedömningar än både åklagare och tingsrätt av vad 36-åringen kan dömas för.

– Ur ett åklagarperspektiv tycker jag att den här domen är bekymmersam. Den visar på att det verkar finnas luckor i lagen, där vissa ageranden verkar vara straffria, säger Emelie Källfelt, en av åklagarna som drivit ärendet.

Hon syftar bland annat på att 36-åringen frias för flera fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn. Det handlar om förinspelade webbkamerashower, där kvinnan instruerat en av flickorna hur hon ska agera. Hovrätten är tydlig med att det är uppenbart att flickan inte tagit initiativ till filmerna, utan att de har kommit till genom att 36-åringen "med en vuxens auktoritet krävt hennes medverkan".

Men – kvinnan var inte närvarande när de sexuella handlingarna utfördes, och då kan hon inte dömas för övergreppen enligt hovrättens tolkning av lagen.

– Hovrätten säger alltså att det krävs att en gärningsperson ska vara med barnet, i samma rum som vi tolkar det, för att det ska vara ett brott över huvud taget, säger Emelie Källfelt.

Kvinnan döms dock för flera fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn vid tillfällen när hon har varit på plats medan de sexuella handlingarna ägt rum. TT har varit i kontakt med kvinnans advokat, som inte vill kommentera domen.

"Frustrerande"

Förutom kvinnan överklagade två av männen sina tingsrättsdomar. Det handlar om en 50-åring och en 41-åring från Stockholms län, som också de frikänns från vissa åtalspunkter och får sina straff sänkta.

En 33-årig kvinna från Gävleborgs län som ingick i nätverket har också överklagat tingsrättsdomen, som gav henne sex månaders fängelse för bland annat utnyttjande av barn för sexuell posering. 33-åringen har i smyg fotograferat en flicka när hon bytte om eller sov. Hovrätten anser inte detta kan anses vara en sexuell posering i laglig mening, och friar kvinnan för detta brott.

Emelie Källfelt och de andra åklagarna i fallet för en dialog med Riksåklagaren om ett eventuellt överklagande till Högsta domstolen, för att få ett klargörande av vad som gäller i den här typen av fall.

– Det är så frustrerande med tekniken, vad den ställer till och svårigheterna för juridiken att anpassa sig. Det blir sådana olyckliga resultat när man inte kan anpassa (lagen) till verkligheten, säger hon.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Barn varnas för svensk 20-åring på TikTok

ÄMNEN I ARTIKELN

Sexualbrott

Sexuella övergrepp

Våldtäkt mot barn

Svea hovrätt

Blekinge län