Bedrägeri

Rättegång i Japan mot lurad 73-årig kvinna kan dröja ett år

Anklagas för knarksmuggling – reste för att träffa ”general”

Av: 

John Granlund

Joachim Kerpner

NYHETER

Hon reste till Qatar för att träffa en amerikansk general, men hamnade i häkte i Japan misstänkt för att ha smugglat droger.

Den 73-åriga svenska kvinnans advokat säger nu:

– Blir det rättegång kommer den troligen att dröja mellan åtta och tolv månader.

Den 73-åriga kvinnan i Tumba fick via nätet kontakt med en man som uppgav att han var den 71-årige amerikanske generalen Steve Janson. Men bilden han skickade föreställde i själva verket den 66-årige fyrstjärnige generalen Mark A. Welsh.

Kvinnan pratade allt oftare via telefon med mannen, som till slut lurade henne att resa till Qatar. Där skulle hon intyga att giftermål mellan de båda var på gång, vilket skulle befria honom från hans tjänstgöring i Pakistan.

I nästan två veckor var kvinnan försvunnen. Hennes släktingar i Sverige visste inte var hon var, och dottern Jenny sökte förtvivlat efter henne. Den 9 oktober fick familjen till slut reda på att hon satt häktad i Japan.

Nu berättar kvinnans japanska advokat vad som hände under resan. Advokaten pratar inte engelska. Därför har japanska statens utländska presscenter pratat med honom och översatt svaren, på Aftonbladets begäran.

73-åringen sitter i en cell i polisens högkvarter i miljonstaden Chiba, fyra mil öster om Tokyo, enligt advokaten.

– Hon är misstänkt för att ha smugglat droger. Kvinnan hävdar att hon är oskyldig, och säger att hon lurades under resan och fick en väska med illegala droger, berättar advokaten.

73-åringen undersökte inte väskan

Kvinnan undersökte aldrig vad väskan innehöll.

– Hon övervägde inte ens möjligheten att den kunde innehålla droger. Så det är möjligt att hon blivit inblandad i ett brott, säger advokaten.

På tisdag, den 29 oktober, avgörs kvinnans öde:

– Då kommer antingen en rättegång att begäras, eller också blir hon frisläppt. Vi arbetar för att hon ska släppas fri på tisdag, säger advokaten.

Släpps inte kvinnan kan processen mot henne dra ut på tiden.

– Om det blir rättegång med en lekmannadomare kommer den troligen att dröja mellan åtta och tolv månader, enligt advokaten.

Han vill inte uttala sig om vad straffet kan bli vid en eventuell fällande dom. Under förundersökningar i Japan får försvarsadvokaten ingen information om vilka bevis som finns.

– Därför skulle en förutsägelse om vad straffet kan bli troligen vara felaktig, konstaterar advokaten.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Bedrägeri

LÄS VIDARE

73-åring reste för att träffa amerikansk general – nu sitter hon häktad i Japan

ÄMNEN I ARTIKELN

Bedrägeri

Japan

Brott

Qatar

Smuggling

Tumba

AB Voice