Falskt injektionsmedel på skönhetskliniker

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Två produkter, Aqualyx och Celluform, har felaktigt marknadsförts och använts som injektionsmedel.
Foto: Kallestad, Gorm
Två produkter, Aqualyx och Celluform, har felaktigt marknadsförts och använts som injektionsmedel.

Produkter tillverkade för att användas på huden har i stället injicerats på svenska skönhetskliniker, enligt Läkemedelsverket.

Bland annat har de marknadsförts som en lösning för att få bort dubbelhakor.

Nu varnar myndigheten för två produkter.

De två produkterna, Aqualyx och Celluform, har felaktigt använts på skönhetskliniker för att påverka ansamlingar av fett under huden. Ett användningssätt som de inte är godkända för.

Enligt Läkemedelsverket har produkterna använts på flera olika skönhetskliniker, men det är oklart exakt hur utbredd användningen är. De vet inte heller hur produkterna tas in i Sverige.

– Vi har inte koll på vad det här är för produkter. Men det är en kosmetisk produkt och de ska inte injiceras i kroppen, säger Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket.

Smälta fett

Båda produkterna uppges innehålla ämnen som liknar ett läkemedel som är godkänt för injektion och som verkar genom att förstöra fettcellers membran. Men Aqualyx och Celluform ska även innehålla ämnen vars effekter inte utretts.

– De har marknadsförts som ett alternativ till ett läkemedel som använts för att smälta fett i dubbelhakor. Fast det här medlet kan ha använts lite överallt i olika fettansamlingar, säger Elin Maria Bergsten.

Oklara biverkningar

Läkemedelsverket vet inte vilka eventuella biverkningar eller framtida påverkan produkterna kan ha på kroppen. Men ett liknande preparat förbjöds tidigare i år.

Myndigheten uppmanar nu branschen att noggrant kontrollera att produkter för injektion uppfyller gällande regler innan de köps in.

Det finns inga uppgifter om konsumenter som skadats efter behandling med produkterna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN