När Sverige sviker

Partikamraten: ”Provocerande att ta sig sådana friheter”

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

GISLAVED. Bengt Petersson (C) var en av få toppolitiker i Gislaved som inte följde med till Bryssel.

– Det är provocerande att ta sig sådana friheter när man står inför stora besparingar, säger Petersson.

Gislaveds starka kvinna, kommunalrådet Carina Johansson (C), vill inte träffa Aftonbladet. När vi ber om ett möte svarar hon via sms:

– Jag är inte tillgänglig för en intervju.

Men partikamraten Bengt Petersson ställer upp och pratar om kommunens ekonomi och politikernas resor.

– Jag är rätt obekväm i mitt eget parti, konstaterar Bengt, som suttit i socialnämnden i 30 år och sedan årsskiftet är ledamot i kommunstyrelsen.

Allra mest upprörd är han över Kirunaresan:

– Det fanns väl inget att hämta där? Vi ska väl inte flytta Gislaved? säger han, med anspelning på gruvstadens stadsflytt som kommunalråden fick omfattande information om vid besöket 2017.

I januari fick han reda på Bryssel-resan för 25 personer vid ett möte i kommunstyrelsen, när ledamöterna ombads ta med en kopia på sina pass.

– Jag ställde frågan vid mötet vad resan handlade om och varför vi skulle resa dit. Jag sade att det var väldigt viktigt att vi kunde förklara en sådan resa på ett vettigt sätt. Det var inte populärt. När jag tog upp det i kommunstyrelsen blev det offentligt.

Det var inte offentligt tidigare?

– Nej, det hade inte spridits. I takt med att det diskuterades omfattande nerdragningar i äldreomsorgen tyckte jag inte att jag kunde följa med. Det skickar ut helt fel signaler i kommunen.

Han är också kritisk till Almedalen-resan för 20 personer i somras.

– Almedalen har börjat spela ut sin roll. Jag förstår inte att man skulle resa så väldigt många.

Bengt Petersson sitter som politiker i Region Jönköping också, och konstaterar att regionen hade hyrt plats under Almedalen, där Gislaved kunde haft sitt evenemang i två timmar för en billig penning, i stället för att betala 60 000 kronor för Sankt Lars ruin.

– Gislaved körde sitt eget race. Man hävdade att man hade bokat innan man fick kunskap om att regionen hade samordnat detta. Men det hade man haft möjlighet att ändra på, då hade vi kunnat dela på kostnaderna. Nu hyrde man in sig i en ruin. Det var fel valt tillfälle.

Upprörd över att demensboende riskerar nerläggning

Han är också starkt kritisk mot att förra kommundirektören Malin Aronsson införde ett ekonomiskt styrsystem som är alldeles för stelbent. Men mest upprörd är han över att demensboendet Hagagården i Smålandsstenar nu riskerar nedläggning.

– De boende kommer att spridas ut på flera andra boenden, kanske får de flytta in på normala avdelningar. Det är väldigt olyckligt.

Johan Malm (C), ordförande för kommunfullmäktige i grannkommunen Gnosjö, är också kritisk mot Gislaveds Bryssel-resa:

– Jag tycker att de skulle ha varit restriktiva, ägnat sig åt kommunens kärnområden.

Gislaveds kommunalråd Carina Johansson (C) håller inte med. I Värnamo Nyheter har hon försvarat samtliga resor. Om Visby-resan sade hon till exempel:

– Vi hade ett bra projekt kring hållbar utveckling och vi fick med oss mycket kunskap från Almedalen. Jag anser inte att vår nota är hög.

Aftonbladet har även sökt kommunstyrelsens andre vice ordförande Marie Johansson (S), som bredvid Carina Johansson är den enda som varit med i både Kiruna, Almedalen och Bryssel. Hon har inte återkommit.

PODD En granskning av de krisande kommunerna

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om granskningen ”När Sverige sviker” där Aftonbladet granskar krisande kommuner i landet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Utanför Gislaveds kommunhus demonstrerade 150 personer mot politikernas Bryssel-resa i mars.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Hyrde ruin i Almedalen för 60 000 – skär ner på toapapper för äldre

ÄMNEN I ARTIKELN

När Sverige sviker

Gislaved

Region Jönköping

Politik

Äldrevård