Argentina

Utmanare leder i valet i Argentina

Av: 

TT

NYHETER

Utmanare Alberto Fernández ser ut att ha vunnit presidentvalet i Argentina, enligt medier. Den usla ekonomin verkar ha stjälpt president Mauricio Macri.

Seger för Alberto Fernández betyder också comeback för den korruptionsanklagade expresidenten Cristina Fernández de Kirchner.

Vänsterperonisten Alberto Fernández har slagit Macri, rapporterar argentinska tv-kanaler med hänvisning till vallokalsundersökningar. En kanal uppger att han vunnit med tillräckligt stor marginal för att slippa en andra avgörande valomgång. Även hans allians Frente de Todos uppges ha gått fram starkt i parlamentsvalet. Preliminära resultat väntas inom några timmar, enligt Reuters.

Fernández har varit klar favorit. Redan i samband med primärvalen i augusti fick hans allians nästan 50 procent av rösterna och flera mätningar har tytt på att stödet har växt sedan dess.

Detta trots att han har valt den tidigare expresidenten Cristina Fernández de Kirchner som parhäst och vicepresidentkandidat. Kirchner var president fram till och med 2015, men sedan dess har hennes rykte svärtats ned av anklagelser om mutor, korruption och penningtvätt.

Ökad fattigdom

Alberto Fernández lovade att försöka ena landet när han röstade i Buenos Aires.

– Dagarna med "vi" och "de" är över. Vi befinner oss i en enorm ekonomisk kris, alla måste ta ansvar för det som ligger framför oss, sade han.

Landets ekonomi väntades bli avgörande i valet och på det området har den sittande presidenten Mauricio Macri en rejäl uppförsbacke.

Under hans tid vid makten har fattigdomen i landet fortsatt att öka – i dag räknas var tredje argentinare som fattig. Landet befinner sig i den värsta ekonomiska krisen på 20 år. Inflationen motsvarar numera 38 procent och pesons värde har mer än halverats sedan januari förra året.

Utsikten att de protektionistiska Peronisterna kommer tillbaka till makten har fått pesons fall att accelerera den senaste veckan. Men Fernández har försäkrat att hans regering kommer att uppfylla sina åtaganden gällande det lån på 57 miljarder dollar som den marknadsliberale Macri förhandlade fram med Internationella valutafonden (IMF) förra året.

Hoppas på stort valdeltagande

Macri hade inför valdagen bett väljare att ha tålamod och uppmanade sina anhängare att gå till valurnorna. Ett ökat valdeltagande har av analytiker setts som hans största chans att knappa in på Fernández och tvinga fram en andra avgörande valomgång.

– Det är större deltagande än tidigare. Vi har haft ett rekordstort antal röstande, vilket är mycket positivt, sade han till journalister när han lade sin röst.

Förutom en ny president har väljarna röstat fram ny borgmästare och guvernör för Buenos Aires. Dessutom stod hälften av platserna i underhuset och en tredjedel av platserna i senaten på spel.

ANNONS

Mumindagen är här! Fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Tydlig valseger i Argentina

ÄMNEN I ARTIKELN

Argentina

Alberto Fernández

Cristina Fernández de Kirchner

Buenos Aires