Gymnasielagen gäller inte för rattfyllerist

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Bertil Ericson/TT
Migrationsöverdomstolen är en del av kammarrätten i Stockholm. Arkivbild.

En ung man får inte uppehållstillstånd i Sverige för att fullfölja sin gymnasieutbildning eftersom han tidigare är dömd för bland annat rattfylleri och våldsamt motstånd.

Den vägledande domen preciserar var gränsen går, enligt Migrationsverket.

Migrationsöverdomstolen motiverar sitt beslut med att mannen visserligen uppfyller kraven i gymnasielagen för att få uppehållstillstånd för att fortsätta sina gymnasiestudier, men att de brott som han har dömts för under sin tid i Sverige är så allvarliga att han ändå inte får stanna.

Mannen dömdes i fjol för våldsamt motstånd, olovlig körning, drograttfylleri och ringa narkotikabrott. Brotten begicks i slutet av 2017.

Ingela Fridström, kammarrättsråd på Migrationsöverdomstolen, förklarar att domen togs upp på högsta nivå eftersom brotten varken var för lindriga eller grova för att kunna ge en vägledning vid framtida beslut.

– De ligger på en nivå där man säger att våldsamt motstånd, en olovlig körning, ett rattfylleri och ett ringa narkotikabrott räcker för att vägra tillstånd. Om han hade kört mot stopplikt hade det absolut inte räckt, och hade det varit ett mycket grövre brott hade det inte kunnat ge mycket vägledning, säger Fridström.

Iréne Sokolow på Migrationsverkets presstjänst säger att domen började gälla direkt när den meddelades, men att den inte kommer att leda till att personer som redan har fått sina uppehållstillstånd får dem återkallade.

– Domen preciserar vilket krav som ställs när det gäller vandel när man ansöker om uppehållstillstånd med stöd av gymnasielagen, eftersom lagstiftaren inte hade preciserar det i själva lagrummet, men mer än så kan vi inte säga i dag, säger Sokolow.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM