De ordnar julafton för ensamma och fattiga

”Jalla Jalla en jul för alla” fixar julstämningen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I Malmö behöver ingen sitta ensam på julafton. Då ordnar hundratals volontärer en stor julfest med julkappar, julmat och lekrum.
Alice Berger och Joanna Lundqvist är några av de som fixar julafton för ensamma och utsatta familjer.
– Hade jag varit i den situationen hade jag velat att någon ställde upp för mig, säger Joanna Lundqvist.

Varje år får omkring 1 000 personer njuta av julfesten ”Jalla Jalla en jul för alla” på Moriska paviljongen i Malmö. Det är ett gratis julfirande för mindre bemedlade familjer, hemlösa eller ensamma. Festen organiseras av den ideella föreningen Cool minds.

Men det är tack vare cirka 200 volontärer som festen blir av.

25-åriga Joanna Lundqvist är en av de som ställer upp för att skapa en julfest för andra.

– Det är det minsta jag kan göra, säger hon.

I år blir det tredje året som Joanna Lundqvist jobbar som volontär. Förra året hjälpte hon till i lekrummet och det blev en minnesvärd upplevelse.

– När barnen kom in i rummet så såg man på deras ögon att de blev överväldigade. Att de tänkte ”Wow, så mycket leksaker”. De sprang runt och var upprymda, säger hon.

På julafton är spegelsalen i Moriska paviljongen fylld med donerade leksaker för barn i alla åldrar. Där kan barnen leka eller pyssla under översyn av volontärer.

I rummet bredvid kan de vuxna som vill bli klippta eller sminkade av en makeupartist. Sedan inleds festen med bingo i stora salen som följs av lunch.

1 av 3 | Foto: Andreas Holm
Joanna Lundqvist är volontär och jobbar med Jalla Jalla en jul för alla på julafton. Alice Berger kommer från föreningen Cool minds som organiserar julfesten.

Alla får julklappar

Klockan 15 visas Kalle Anka på en storbildsskärm på stora scenen. Efter det serveras det julmiddag och samtidigt som artister underhåller på scenen.

Dessutom får både vuxna och barn julklappar.

– Vuxna brukar får ett sett med hygienartiklar och underkläder. Barnen får fem olika paket med donerade leksaker. Det brukar uppskattas, säger Alice Berger, från föreningen Cool minds.

Hon är en de ideella krafterna från föreningen Cool minds som jobbar året runt för att festen ska bli av. Alice Berger uppskattar att hon lägger ned 10 timmar i veckan på förberedelser.

– Vi önskar att fler skulle vilja hjälpa till under hela året. Så är man intresserad av att hjälpa till med planeringen för nästa år så ska man höra av sig.

Julfesten är möjlig tack vare donationer från matbutiker, lokala företagare och privatpersoner. Dessutom får föreningen Cool Minds låna lokalerna gratis.

Trots det hårda arbetet älskar Alice Berger att hålla i julfesten. Det ger så mycket tillbaka att se hur deltagarna är glada och njuter.

– Det är nog många som har haft dåligt samvete – att de inte kan fixa en bra jul för sina barn – så slappnar de av när de ser hur kul barnen har, säger Alice Berger.

Joanna Lundqvist känner likadant. Att volontera några timmar på julaftonen höjer julstämningen, förklarar hon.

– Jag känner mig alltid glad när jag går därifrån. Nästan lite upprymd.

Föreningen Cool minds

  • Cool Minds är ett science center, som genom kurser och workshops verkar för att få barn och unga intresserade av vetenskap och teknik. Syftet är att skapa positiva associationer till lärande och kunskap.

  • Cool Minds drivs som en ideell förening 

  • Sedan 2019 håller Cool minds i organiseringen av den volontärs drivna julfesten ”Jalla Jalla en jul för alla”. Julfesten startades ursprungligen 2012 av Soppkök Malmö.

  • Den 21 december arrangerar föreningen Cool minds en julklappsinslagning inför julfesten.

  • Den 24 december hålls julfesten ”Jalla Jalla, en jul för alla” På Moriskan mellan klockan 10 och 20.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE