EU-kommissionen: Dela upp asylpaketet

Foto: Petros Karadjias/AP/TT
EU:s inrikes- och asylkommissionär Dimitris Avramopoulos. Arkivfoto.

avTT

NYHETER

Rädda vad som räddas kan tycks vara planen för EU-kommissionen sedan EU:s medlemsländer fortfarande inte kunnat enas om ett framtida asylsystem.

Inrikes- och asylkommissionären Dimitris Avramopoulos vill nu att länderna i stället tar beslut om de delar av paketet som man redan i princip är eniga om, för att åtminstone hinna med det före EU-valet i vår.

– Vi måste gå fram på alla områden, även om vi inte kan göra det lika snabbt överallt. Det är dags att vara realistisk och pragmatisk. Vi manar EU-parlamentet och ministerrådet att anta fem av de sju lagförslag där det finns en överenskommelse inom räckhåll, säger Avramopoulos på en presskonferens i Bryssel.

Uppdelningen görs sedan framför allt ett av förslagen – om nya regler för var en asylansökan ska hanteras – fastnat i en utdragen strid om huruvida de asylsökande borde fördelas jämnt mellan medlemsländerna eller inte.

Oenighet råder även om procedurerna för hur en asylansökan ska gå till, inklusive rättigheter för ensamkommande flyktingbarn.