Två män häktas för trippelmord

avSusanna Nygren

Två män i 20-årsåldern häktades i dag misstänkta för inblandning i trippelmordet i Malmö den 18 juni.

Då sköts sex personer utanför ett internetkafé i centrala Malmö.

Tre avled av skadorna.

Under tisdagen genomförde polisen en stor insats och grep tre män misstänkta för inblandning i trippelmordet.

Åklagare Jeanette Sprimont begärde männen, som är i 20-årsåldern, häktade för medhjälp till mord.

1 av 2 | Foto: Krister Hansson

Häktningsförhandlingen hölls i dag i säkerhetssalen i Malmö tingsrätt. Två av männen häktades på sannolika skäl för medhjälp till mord.

Männen, som är hemmahörande i Lund, nekar till brott.

Åklagare Jeanette Sprimont ville att de två männen skulle beläggas med restriktioner under häktningen och sa så här under förhandlingen för den ene mannen:

– Det finns risk att han undanröjer bevis eller försvårar utredningen.

1 av 8 | Foto: Krister Hansson
Polisen vid platsen där tre personer sköts till döds den 18 juni i Malmö.

En av de två, en 21-åring, häktades också misstänkt för grovt narkotika brott.

Den tredje mannen släpptes eftersom rätten ansåg att misstanken inte hade kommit upp till sannolika skäl. När domare Fredrik Hoffman meddelade att mannen skulle släppas brast en anhörig på åhörarplats ut i gråt.

Ytterligare en man sitter redan häktad, även han misstänkt för medhjälp till trippelmordet.

Teorin: Väntade in offren

Det var vid 20-tiden på kvällen den 18 juni som flera gärningsmän öppnade eld mot ett internetkafé i centrala Malmö. Sex personer skadades, varav tre så allvarligt att de dog.

Övervakningsbilder som polisen har tagit del av visar att en bil rörde sig fram och tillbaka utanför kaféet en halvtimme före dådet.

Polisens teori är att gärningsmännen sonderade utanför och inväntade rätt tillfälle. Bilen parkerades sedan utanför kaféet. När de sex gick ut från kaféet för att ta luft blev de beskjutna med automatvapen av gärningsmännen som satt i bilen.

– Det här skedde på allmän plats. Det skedde tidig kväll. Det var mycket folk i omlopp i området. Jag skulle vilja säga att det här är en av de allvarligaste händelserna i Sverige de senaste åren, säger Niklas Kirchhoff, utredare vid Malmöpolisen.

Efter skjutningen körde bilen i hög hastighet mot korsningen Drottninggatan/Hornsgatan. Där fastnade den på flera övervakningskameror.

Bland annat i en rondell intill bensinstationen Shell i Arlöv. Polisen hittades sedan bilen parkerad i ett villaområdet i Arlöv.

Natten till den 23 juni brann bilen.

– Tack vare att de boende i området släckte den fort har har vi kunnat säkra vissa fynd i bilen, säger Niklas Kirchhoff.

ARTIKELN HANDLAR OM