Domen mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault

Tyst Frostenson vittnar om kulturprofilen

Av: 

TT

NYHETER

Poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson har anlänt till Svea hovrätt, där hon ska vittna om kulturprofilen Jean-Claude Arnaults goda karaktär.

Hon svarade inte med ett ljud på frågorna från reportrarna som väntade utanför.

Frostenson kom strax före klockan nio i sällskap med advokat Björn Hurtig och dennes biträde. Hon gick med framskjutet bröst, huvudet högt. Spände ögonen i reportrar och fotografer.

Inte heller maken Jean-Claude Arnault ville svara på frågor när han med händerna låsta vid ett bastant bälte blev ledd från häktestransporten upp till rättssalen.

Han var klädd i civila kläder, manchesterbyxor, loafers, en skjorta och en kashmirtröja.

Besegla ödet

I dag avslutas hovrättsförhandlingarna som kan besegla den våldtäktsdömde mannens öde. En roman skriven av den utsatta kvinnan ska kasta tvivel över hennes berättelse, hoppas försvaret.

Mannen som i medierna har kommit att kallas för kulturprofilen "är inte den typen av människa", hävdar hans försvarsadvokat Björn Hurtig.

Vilken typ?

Den typ som våldtar kvinnor.

Ändå åtalades han för två våldtäkter begångna mot en och samma kvinna och efter en prövning i Stockholms tingsrätt dömdes han till två års fängelse för ett av brotten.

– Det är vår utgångspunkt att han är totalt oskyldig och därför har vi överklagat den här domen som vi tycker är totalt fel, sade Björn Hurtig i måndags när hovrättsförhandlingarna inleddes.

Längre straff

Tingsrättens dom överklagades inte bara av den dömde mannen utan också åklagaren, och den utsatta kvinnan har invändningar.

Kulturprofilen kan frias helt, men om åklagaren och kvinnan får gehör för sina yrkanden kan han dömas för två våldtäkter och riskerar att få sitt fängelsestraff förlängt.

Till grund för den fällande våldtäktsdomen ligger i första hand den utsatta kvinnans egen berättelse, som enligt tingsrätten är trovärdig. Kvinnans uppgifter stöds också av ett antal vittnen för vilka hon berättat om de övergrepp som hon har utsatts för.

I ett försök att övertyga hovrätten om kulturprofilens oskuld har hans advokat åberopat bevisning som i en svensk kontext måste beskrivas som okonventionell.

Litet bevisvärde

Enligt lagen får den som är närstående en åtalad inte vittna under ed, och rättsexperten Sven-Erik Alhem menar att uppgifter från så kallade karaktärsvittnen har litet, om något bevisvärde.

– Det vore väl märkligt om inte vi på något sätt försöker försvara honom med någon egen bevisning, sade Björn Hurtig i måndags.

För att så tvivel kring de uppgifter som den utsatta kvinnan har lämnat åberopar Björn Hurtig ytterligare bevisning som är ovanlig till sin karaktär.

Rätten har fått läsa utdrag ur en roman som den utsatta kvinnan publicerade flera år innan våldtäkterna ska ha ägt rum. I boken skildras sexuella handlingar, bland annat förekommer en scen där två av romanfigurerna är inbegripna i handlingar som påminner om vad kvinnan har berättat om en av de våldtäkter som hon utsattes för av kulturprofilen.

– Vi recenserar inte böcker, utan vi försöker dra samband utifrån olika bevisfakta och det här är ett bevisfakta, sade Hurtig utanför hovrätten.

Sven-Erik Alhem har själv bara erfarenhet av ett enda fall där skönlitteratur har åberopats som bevisning. Han understryker att han inte känner till detaljerna i kulturprofilens ärende men tycker inte att det finns några principiella invändningar mot den här typen av bevisning.

– Det ligger i den som är åtalads intresse att föra fram allt som kan ha betydelse och då är det naturligtvis viktigt att man inte underlåter att se på någonting som skulle kunna utgöra ett ifrågasättande av målsägandes berättelse, säger han.

ANNONS

Stor REA hos Ellos – få 30% rabatt på dyraste varan! Använd koden "455703" och få rabatten här!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Jean-Claude Arnault döms till 2,5 års fängelse för två våldtäkter

ÄMNEN I ARTIKELN

Domen mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault

Katarina Frostenson

Jean-Claude Arnault

Svenska Akademien

Våldtäkt