Jaktbrottshärvan: Kadaver kan ha eldats upp

avTT

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Karl Hedin under tisdagens häktningsförhandling (närmast kameran). Han nekar till brott, enligt hans advokat Sven Severin.

Vargkadaver kan ha eldats upp för att få bort spår i den jaktbrottshärva som rullat upp senaste dagarna, misstänker åklagaren.

Totalt misstänks fem män. En av dem är Karl Hedin, ägare till träkoncernen med samma namn och en stark röst i vargdebatten. Själv nekar han till brott.

Det är i en ugn på ett av Karl Hedins sågverk som åklagaren Lars Magnusson misstänker att två vargar kan ha eldats upp, vilket Expressen var först att rapportera om. Magnusson bekräftar dessa misstankar för TT. Aska från den aktuella ugnen ska nu analyseras.

Härvan blev känd efter ett tillslag i fredags, då fyra personer greps och en man anhölls i sin frånvaro. Gruppen misstänks för att illegalt ha jagat och dödat lodjur och varg. Det rör sig om minst nio djur, varav fyra vargar. Åklagaren bedömer att åtminstone tre vargar har dödats. Det finns även misstankar om att kungsörn har dödats.

Skrivit böcker

69-årige Karl Hedin pekas av åklagaren ut som drivande i härvan. Hedin, en välkänd profil inom näringslivet, är ägare till trävarukoncernen AB Karl Hedin, som bland annat driver en bygghandelskedja, sågverk samt förädlar skog. Förra året omsatte koncernen 4,4 miljarder kronor och gjorde en vinst på en halv miljard kronor.

I ett pressmeddelande tar AB Karl Hedins vd Peter Wigert upp misstankarna, och skriver att de "riktas mot Karl Hedin som privatperson och har ingen koppling till den operativa verksamhet som bedrivs inom AB Karl Hedin".

Karl Hedin har också gjort sig känd som en aktiv debattör i vargfrågan, kritisk till den förda rovdjurspolitiken och förespråkare för en minskad vargstam. Han har föreläst om detta, och skrivit flera böcker på temat. Bland annat "De jagade jägarna" som enligt omslaget handlar om "myndigheternas ökande maktmissbruk mot landets jägare” och ett fall där fem män 2014 åtalades för illegal vargjakt i Härjedalen.

"Givetvis besviken"

Nu är det han själv som hamnat i fokus och häktats för misstankar om grovt jaktbrott. Han misstänkt även för förberedelse till detsamma, samt grovt jakthäleri. Karl Hedin förnekar brott på samtliga punkter.

– Han var samlad men givetvis besviken på att han inte blev försatt på fri fot. Men han är fast besluten om att det här i slutändan ska landa på ett bra sätt, säger advokaten Sven Severin om Hedins reaktion på häktningsbeslutet.

TT: Vad kan du säga om uppgifterna om att kadaver ska ha eldats upp?

– Det är ingenting som Karl Hedin känner till, i övrigt kan jag inte kommentera det med anledning av förundersökningssekretessen.

De övriga misstänkta har samtliga kopplingar till koncernen. Tre av dem har häktats, misstänkta för bland annat grovt jaktbrott, grovt jakthäleri och förgöring. Det sistnämnda innebär att man sprider gift som kan vara en fara för djur eller växter. En man släpptes på fri fot av tingsrätten vid en häktningsförhandling i måndags.