”Trump är den bäste president vi haft”

ALBANY, TEXAS. Kevin drar upp sin beiga skjorta och visar pistolen som hänger i hölstret.

Den är anledningen till att han röstade på Donald Trump i presidentvalet.

Och till att han är nöjd med Trumps första två år i Vita huset.

Vi är i den lilla orten Albany i Shackelford County i Texas som ligger mitt ute på landet omgiven av boskapsrancher och oljefält.

Huvudgatan är inte mer än 200 meter lång med byggnader i en gammal stil som för tankarna till Vilda västern.

Här röstade fler än nio av tio invånare för Donald Trump i presidentvalet 2016. En av de högsta siffrorna i Texas och i landet. Nu inför mellanårsvalet sitter det skyltar med ”Vote Ted Cruz” i var och varannan trädgård. Han sitter i senaten för republikanerna och hoppas bli omvald.

– Många här röstade på Trump av en enda anledning, tror den storvuxne Kevin som precis kommit ut från handelsboden med ett paket toapapper och en påse med läsk.

– De vet att Trump skyddar deras rätt att bära vapen. Demokraterna vill ta våra vapen ifrån oss. Skulle de försöka kommer det att bli ett blodbad av ett slag som vi aldrig skådat i det här landet, det kommer inte att hända.

Pistol på höften

Det är då Kevin lyfter på skjortan för att visa pistolen som han har i ett hölster på höger höft.

– Alla här går omkring beväpnade. Då menar jag alla. Inte för att brottsligheten är hög men för att man vill kunna skydda sig.

Han berättar om grannstaden Breckenridge där det hände att han hörde skottlossning medan han var ute och klippte gräset mitt på dagen. Då var han glad att han hade sin pistol.

Kevin är inte särskilt intresserad av politik.

– Så fort det kommer nyheter på tv så byter jag kanal. Orkar inte lyssna på skiten. Alla politiker ljuger. De pratar om allt de ska göra och sedan händer ingenting.

När han packar in sina nyinhandlade saker i pickupen ligger ett gevär helt öppet i baksätet.

– Jag gillar att jaga, förklarar han.

Han jobbar som chaufför i oljeutvinningen.

– Det är antingen olja eller boskap som gäller här. Så många andra jobb finns inte.

”Bästa presidenten vi haft”

Glenna Green driver butiken Blessed mitt på Main Street. Varuutbudet består av kvinnokläder och diverse krimskrams. Hennes hennafärgade hår matchar skyltningen. Hon berättar att det blir allt svårare att få affärerna att gå runt.

– Folk handlar mer och mer på internet. It’s killing us.

Om president Trump har hon bara positiva saker att säga.

– Han är den bästa president vi haft, slår hon fast. Särskilt med tanke på all skit han hela tiden får ta från medierna och alla liberala gaphalsar. Jag gillar att Trump driver igenom saker och inte bara snackar. Det är en enorm lättnad efter åtta år med Obama som var en av de sämsta presidenter vi någonsin haft. Han dödade affärerna.

Dessutom gillade hon inte att ha två svarta personer som landets ansikte utåt.

Glenna har bott i Albany hela sitt liv.

– När jag var liten var den här lokalen en raksalong, berättar hon och visar på spåren i trägolvet där frisörstolarna stod.

En bit in i butiken står Mike House, stadens enda polis, och pratar med en kvinna. Konversationen handlar om kvinnans ex-man som har attackerat henne.

Polisen försäkrar henne att hon är säker i sitt hem eftersom ex-maken har besöksförbud. Ändå låter hon desperat i rösten när hon säger:

– Men tänk om han dödar mig?

Ute på gatan förklarar Mike House att brottsligheten i stan är mycket låg men att det ändå finns problem att ta itu med.

Över 90 procent röstade på Trump

Melanie Brown är på väg till Icehouse Restaurant för att äta lunch med sin dotter Meredith Churchill. Dottern jobbar som revisor tvärs över gatan. Utifrån ser den grå byggnaden rätt nedgången ut med flagnande puts. Men de försäkrar att den mexikanska maten är bäst i stan.

Båda röstade på Trump och de tänker göra det igen år 2020.

– Han har gjort ett utmärkt jobb, tycker Melanie. Han har fått mycket gjort och han håller sina löften.

Hon kan inte peka på några särskilda saker. Det är mer ett allmänt intryck hon har.

Dottern är också positiv med vissa reservationer.

– Jag gillar inte när han talar illa om folk och någon borde ta hans telefon ifrån honom. Men jag tycker ändå att han gör ett bra jobb.

Hon håller upp handen för att skydda sig mot det starka solljuset. Trots att det är slutet av oktober är det nästan 30 grader varmt.

Att så många som 91,7 procent av stadens invånare röstade på Trump är ingen av dem förvånade över.

– Det här är en mycket konservativ bygd där kyrkan har en stark ställning, säger Melanie. Folk vill tillbaka till de traditionella, moraliska värderingarna.

Hon uttalar konservativ med viss stolthet. Hon har bara ett fåtal personer i sin bekantskapskrets som inte stöttar Trump. Medan dottern Meredith klagar över att det finns människor i hennes omgivning som är ”galna vänstermänniskor”.

– Jag förstår inte hur de kan ha sådana åsikter. Samma sak med alla kändisar som stödjer Demokraterna. Jag har slutat gilla artister bara för att de säger en massa dumma saker. Jag tycker det är konstigt att inte fler skådisar och artister stödjer Republikanerna.

Båda är upprörda över hur Demokraterna uppträtt i kongressen.

– De uppför sig som idioter, säger Melanie. Deras enda agenda verkar vara att motarbeta allt Trump gör.

Hon umgås med Brett Kavanaughs fru, domaren som nyss godkändes för Högsta domstolen efter anklagelser om sexuella trakasserier.

– Jag vet vilken fin familj det är. Det var hemskt att se allt de var tvungna att gå igenom därför att demokraterna ville stoppa honom.

”Medierna förstör det här landet”

Steve Ford har precis parkerat sin pickup för att besöka livsmedelsbutiken.

– Trump har gjort saker som behöver göras, säger han. Obama förstörde mitt liv med sin Obamacare. Jag betalar mer än jag någonsin gjort tidigare för min sjukförsäkring och ändå är den sämre. Jag är republikan på grund av vad Obama gjorde.

Ögonen blixtrar till av ilska.

Steve Ford tycker att landet är på väg åt fel håll trots att Trump sitter i Vita huset.

– Medierna håller på att förstöra det här landet. Kvällsshowerna brukade vara komediprogram. Nu ägnar det sig bara åt att kasta skit på Trump.

En annan viktig fråga för honom är invandringen. Han tycker det är skrämmande att höra rapporteringen om den karavan på tusentals människor som är på väg genom Mexiko mot USA.

– Jag vill att muren byggs och att vi stoppar folk från att ta sig över Rio Grande. Jag kan förstå att de här människorna vill ha ett bättre liv men vi kan inte ta emot fler. De som kommer hit tar våra jobb och de som inte hittar några får vi betala för.

Han skakar upprört på huvudet innan han med eftertryck säger att det blir Trump som får hans röst igen om två år.

Publisert:

LÄS VIDARE