Plastikkirurgens sexbrott blir nu bok: ”Besynnerligt”

avOskar Forsberg

För omkring tio år sedan förekom ”Plastikkirurgen” frekvent i tidningsspalterna.

Carl-Åke Troilius, som i dag heter Esbjörnsson, dömdes till fängelse för att ha sövt en ung kvinna och därefter våldtagit henne på sin klinik i Malmö.

Nu har hela historien om kirurgen blivit bok.

– Jag finner det besynnerligt att skriva om detta tio år senare och undrar vilka fakta och källor som använts, säger Carl-Åke Esbjörnsson till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Stig- ke J nsson/Malm Bild / Malm Bild

Det var i Malmö tingsrätt hösten 2007 som historien om plastikkirurgen Carl-Åke Troilius offentliggjordes för en förfärad åhörarskara.

Troilius, som var känd från tv efter sin medverkan i dokusåpan ”Plastikkliniken”, åtalades för att ha sövt en ung kvinna, sin sons före detta flickvän, och därefter våldtagit henne på britsen i operationssalen.

Fyra års fängelse

Tingsrätten dömde honom till tre och ett halvt års fängelse. Det främsta beviset var att dna från Troilius hittats i den unga kvinnans vagina. Plastikkirurgen hävdade att han onanerat innan operationen och att det var därför sperman hamnat där, men det trodde inte domstolen på.

Domen överklagades till hovrätten som skärpte straffet till fyra års fängelse. Troilius fråntogs också sin läkarlegitimation.

Men historien om plastikkirurgen slutade inte där.

I samband med rättegångarna anlitades en privatdetektiv i Frankrike med uppgift att smutskasta den unga kvinna som Troilius våldtagit. Syftet var att svärta ner henne samt få henne framstå som otillräknelig och opålitlig.

Något Aftonbladet kunde avslöja några veckor efter domen. Bland annat fick man träffar på grova porrsajter när man googlade hennes namn.

Troilius vän och kollega Catherine Bergeret-Galley, som driver en klinik specialiserad på plastikkirurgi i Paris, anlitade en privatdetektiv för att förfölja den unga kvinnan.

– Jag bad honom titta på henne, ta reda på hur hon betalar hyran och se vad hon gör, sa Catherine Bergeret-Galley till Aftonbladet.

Smutskastningsförsök

Flera andra personer i Frankrike med kopplingar till Troilius och Bergeret-Galley misstänktes också ha försökt hjälpa till i smutskastningen av våldtäktsoffret.

En bekant till Bergeret-Galley, Jean-Serge Oponou, förföljde den unga kvinnan i nästan en månad och fotograferade henne i olika sammanhang.

En annan man och bekant till plastikkirurgen, Assem Elbendary, anklagades för att ha attackerat kvinnan och för att ha försökt få henne att dra tillbaka anmälan mot Troilius.

– Ja, jag talade med henne om det. Det var efter rättegången, sa Assem Elbendary till Aftonbladet och nekade samtidigt till att ha gått på kvinnan med våld:

– Den här flickan hittar på saker, sa han.

Får ej tillbaka läkarlegitimationen

Carl-Åke Troilius, som frigavs efter avtjänat fängelsestraff 2010, heter i dag Esbjörnsson i efternamn och bor i Frankrike. Där arbetar han som assistent till sin kollega Catherine Bergeret-Galley på hennes plastikklinik.

Sedan han blev en fri man har han processat för att försöka få tillbaka sin läkarlegitimation.

I december 2015 avslog Hälso- och sjukvårdsnämnden, HSAN, Troilius ansökan om att få tillbaka legitimationen. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten som i juli i fjol avslog överklagandet.

Varken kammarrätten eller högsta förvaltningsdomstolen medgav något prövningstillstånd.

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade sitt beslut den 4 juli i år.

Därmed är Troilius, i dag 63 år, fortfarande utan läkarlegitimation och förhindrad att utöva sitt yrke inom hela EU.

”Ingen kontakt med mig”

Nu släpps en ny bok om den uppmärksammade våldtäkten. I boken, som först släpps som e-bok och ljudbok, berättar våldtäktsoffret och kollegerna från kliniken i Malmö om plastikkirurgen.

Carl-Åke Esbjörnsson säger till Aftonbladet att han inte kände till att det skrivits en bok om honom.

– Författaren har inte varit i kontakt med mig. Jag finner det besynnerligt att skriva om detta tio år senare och undrar vilka fakta och källor som använts, säger han.

Esbjörnsson är kritisk mot att boken nu släpps.

– Jag har avtjänat mitt straff sedan åtta år och tycker att jag skulle kunna få vara ifred för att bygga upp mitt liv igen, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM