Nyheter

James Bulgers mördare friges

NYHETER

Men bara villkorligt på livstid

De två pojkar som 1993 förde bort, torterade och mördade tvåårige James Bulger i Liverpool, ska friges under vissa villkor. Det meddelade Englands inrikesminister David Blunkett på fredagen.

Beslutet väckte stor ilska i delar av landet, framförallt hos James Bulgers föräldrar.

David Blunkett lämnade i dag beskedet att 18-årige Jon Venables och Robert Thompson som var 10 år gamla vid tiden för mordet, ska friges villkorligt.

Beskedet lämnades i en skrivelse till parlamentet och hänvisade till ett positivt beslut av den nämnd som behandlat frågan.

Rättegången som gällde den villkorliga frigivningen ägde rum på okänd plats under måndagen och tisdagen. Därefter fattades beslutet.

Det är ännu oklart om de bägge pojkarna redan släppts fria eller inte.

Fördömde beslutet

Beslutet kom som ett bittert bakslag för offrets familj. James mamma, Denise Fergus, som länge motarbetat frigivandet av pojkarna, fördömde beslutet.

- Det handlar inte om hämnd, det handlar om att rättvisa förnekas, sa hon till BBC.

Denise tycker att rättssystemet i och med beslutet sänt ut budskapet att brott lönar sig.

Mrs Fergus har tidigare krävt ett fängelsestraff på 15-20 år för Venables och Thompson.

James Bulgers pappa, Ralph, är också rasande över beslutet.

- Det är väntat, hårresande, okänsligt och dåligt tajmat, säger hans advokat Rex Makin till BBC.

Villkorligt på livstid

David Blunkett tillade i restriktioner till beslutet att Venables och Thompson att den villkorliga i frigivningen i pojkarnas fall gäller på livstid. Det innebär att om de någonsin begår några nya brott åker de automatiskt i fängelse igen. En övervakare kommer kontinuerligt att hålla kontakt med de frigivna för att se till att de sköter sig och anpassar sig till livet utanför murarna.

Han menade att det inte finns något allmänintresse av att jaga förövarna längre nu när ett beslut har fattats om att de inte längre bedöms som farliga för allmänheten.

Pojkarna har har genom ett beslut i Högsta domstolen garanterats nya identiteter, detta för att undvika eventuella hämndattacker.

Beslutet förbjuder någon som helst publicering av detaljer som kan bidra till att de identifieras.

- Beslutet var nödvändigt eftersom det fanns en verklig och stor möjlighet att deras liv var i fara om deras identiteter avslöjas, säger David Blunkett till BBC

Förhördes separat

I oktober förra året upphävde en domare i Högsta domstolen den minimigräns för straffet som var bestämt för Venables och Thompson. Han tyckte inte att den påverkan ungdomsfängelset har på unga människor skulle gynna pojkarna. I augusti hade pojkarna då flyttats från så kallade ”skyddade hem” till ett fängelse för ungdomar efter att de fyllt 19 år.

Tidigare under veckan innan beslutet om villkorlig frigivning togs fick Venables och Thompson genomgå separata förhör. Därefter vägdes psykiatriska och medicinska utlåtanden samman med bedömningar från kriminologer och pojkarnas egna vittnesmål.

I bedömningen beaktades också deras skolresultat och hur de skött sig under fångenskapen.

Juryn enades slutligen om att Venables och Thompson inte längre kan bedömas som en fara för allmänheten och därför borde friges.

I villkoren för deras frigivning ingår att de är förbjudna att besöka det område i Liverpool där morden ägde rum. Dessutom förbjuds de att kontakta någon av James Bulgers anhöriga eller varandra.

Annika Sohlander

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % rabatt på massor av varor!

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter