Det urartade till skoningslös offentlig avrättning

avZendry Svärdkrona

NYHETER

Allan Larssons offentliga avrättning av Maria Curman var skoningslös.

Det var inte frågan om hon skulle få sparken. Utan när.

Måste man vara så hård?

Allan Larsson besitter en envishet och uthållighet som får de flesta människor att framstå som velpottor.

In i det längsta stod han exempelvis emot Ingvar Carlssons övertalningar om att efterträda Kjell-Olof Feldt. Det gick så långt att Larsson framförde önskemål om ett helt annat jobb för att slippa bli finansminister. Resultatet blev att han gjorde både och - och tvingade ner Sveriges skadligt höga inflation på kuppen.

Eftersom Sveriges television är en svårstyrd organisation var den envetna målmedvetenheten sannolikt en av de egenskaper som gjorde att kulturminister Marita Ulvskog fastnade för Allan Larsson när företaget skulle ha ny ordförande för ett år sedan.

Men igår visade Allan Lars-

son att han inte bara är tuff och envis.

Han kan dessutom vara skoningslös på gränsen till inhuman. Något annat sätt att beskriva den offentliga avrättningen av Maria Curman finns inte.

I fredags avslöjade Aftonbladet att Maria Curman ägde aktier i MTG med intressen i bland annat TV3, TV4 och TV8. Innan tidningen ens hade kommit ut meddelade Allan Larsson att hans förtroende för Curman var brutet och att hennes beteende var klandervärt.

I går lades sten på börda. Då klargjorde Allan Larsson att aktieaffären inte var droppen som fick bägaren att rinna över. Det var en av två

bägare som rann över samtidigt.

Den andra innehöll upprepat trots av styrelsen. SVT:s styrelse fattade i början av april ett principbeslut om hur arbetet skulle fördelas mellan vd och programdirektör, två poster som för närvarande är obesatta.

I Curmans arbete med att översätta principbeslutet till en arbetsordning har hon gått emot styrelsens enhälliga beslut.

Maria Curman ville ge den verkställande direktören, alltså sig själv, en mer omfattande roll än vad styrelsen avsett. Hennes kompanjon, programdirektören, fick därmed en mer undanskymd roll.

Det var, enligt Larsson, inte frågan om Maria Curman skulle få sparken. Utan när, den här veckan eller nästa.

Maria Curman har dessutom misslyckats med att företräda företaget utåt. Och hon har inte drivit på övergången till digital teknik tillräckligt kraftfullt.

Har sparkat två inom ett halvår

Allan Larsson ska som styrelseordförande se till Sveriges televisions bästa.

Den bedömning han gjort är att detta innebär att både programdirektören och den verkställande direktören fått sparken inom ett halvår.

Så långt är allt kristallklart. Men vad finns att vinna på att strö salt i såren och avrätta Maria Curman inför öppen ridå? Svaret är ingenting.

Maria Curmans möjligheter att få ett nytt jobb försvåras. Liksom Larssons arbete med att hitta en ny tv-ledning.

Den nya ledarduon vet att de lever under hotet av att skoningslös offentligt kritik från styrelsens ordförande.

Maria Curman berövades heder och ära. Det hade räckt att hon blivit av med jobbet och den uppburna ställningen.