Dykare fann tre av Arklövs dumpade vapen

Foto: Dykare i Svartån har funnit flera vapen.
NYHETER

En pistol som troligen tillhörde en av de mördade polismännen i Malexander hittades på onsdagen av polisdykare i Svartån i Boxholm.

  Dessutom fann de en kulsprutepistol och en handgranat, allt slängt av den morddömde Jackie Arklöv som hjälpt polisen i sökandet.

  På onsdagsmorgonen var kriminalinspektör Benniet Henricson bekymrad när han gick längs Svartån strax utan för bruksorten Boxholm i Östergötland.

  Tisdagens dykningar efter Arklövs vapen hade inte gett något resultat. Det enda dykarna funnit var ett salongsgevär och lite jaktammunition.

  - Vid niotiden ringde mobiltelefonen och det var Arklöv. Han hade tittat på tv-inslag från dykningarna och konstaterade att vi letade på fel ställe. Dessutom berättade han att salongsgeväret var ett av de vapen han också dumpat i ån men från en annan plats, säger Benniet Henricson till TT.

Okänt gevär

  Att salongsgeväret användes av Malexandermördarna var tidigare okänt för polisen.

  Polisens dykningar flyttades på förmiddagen ett par hundra meter uppströms och vid tvåtiden, efter bara någon timmes sökande, hittade dykarna en pistol och en oapterad handgranat.

  - Pistolen är av märket Sig Sauer och tillhörde troligen någon av de båda mördade polismännen, säger Benniet Henricsson.

  Vid femtiden hittades en kulsprutepistol av märket Uzi, troligen den som användes av Arklövs kumpan Tony Olsson vid bankrånet i Kisa, som föregick morden på polismännen Olov Borén och Robert Karlström i Malexander den 29 maj 1999.

Undersöks av SKL

  Vapnen fördes på onsdagskvällen till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping för undersökning av vapentekniker.

  - Det är svårt att spekulera om vad undersökningarna av främst polisvapnet ger, men experterna har sagt att vid gynnsamma förhållanden kan man kanske hitta fingeravtryck på pistolen, säger Henricson. Men ett fingeravtryck behöver inte säga så mycket.

  Enligt Stefan Pettersson på SKL har de ännu inte fått någon begäran om vad som ska analyseras. Men han säger att det kan vara möjligt att avgöra om en viss bestämd kula skjutits från ett visst vapen även om vapen har legat i vatten under en lång tid.

  Enligt Stefan Pettersson är denna analys dock ett lågprioriterat ärende, eftersom fallet redan är avslutat och ingen sitter häktad. Resultaten kan därför väntas tidigast om en månad.

Ritade skiss

  Det var i måndags som Arklöv berättade för Henricson var han dumpade vapnen på morgonen den 30 maj efter flykten från Malexander. Han ville först inte ge några närmare detaljer men efter att ha rådfrågat sin advokat ritade han upp en skiss.

  - Det var två år sedan han var på platsen och det är inte så lätt att komma ihåg. Men efter TV-inslagen klarnade det för honom, berättar en lättad Benniet Henricson.

  Dykningarna kommer att fortsätta på torsdagen. Kvar på åns dyiga botten ska ytterligare en Sig Sauer-pistol, en Springfieldpistol och en handgranat finnas.

Tomas Skoglund/TT