Omskuren treåring dog av bedövning

Publicerad:
Uppdaterad:

Läkare åtalad för vållande till annans död

En läkare åtalades i dag för vållande till annans död.

En 3-årig pojke dog under det att läkaren utförde en omskärelse på honom.

Pojken tros ha döttav en fem gånger för stor dos av bedövningsmedlet Ketogan, uppger Radio Stockholm.

En treårig pojke i Stockholm var på vårdcentralen för att omskäras i augusti 1999. Några timmar efter ingreppet var pojken död.

– Jag har i dag åtalat en läkare för vållande till annas död eftersom jag anser att utredningen visar läkaren gett den lille pojken för mycket bedövningsmedel. säger överåklagare Eva Regner till Radio Stockholm.

Fem gånger för hög dos

Medlet var en fem gånger för hög dos av bedövningsmedlet Ketogan.Några timmar efter ingreppet blev pojken slö och fick andningssvårigheter och senare samma dag dog han på väg till sjukhuset.

Den legitimerade läkaren hade befogenhet att utföra omskärelsen och hade gjort samma ingrepp flera gångre tidigare. Nu åtalas läkaren för vållande till annans död av chefsåklagare Eva Regner.

”Skett av oaktsamhet”

– Jag anser att utredningen kommit fram till att det här har skett av oaktsamhet. Han har alltså tagit miste på styrkan i det här bedövningsmedlet, säger Eva Regner till Radio Stockholm.

I december förra året lade socialförsäkringsminister Ingela Thalén fram ett förslag om att den som utför omskärelse antingen måste vara läkare eller vara utbildad och ha ett särskilt tillstånd. Sådana tillstånd kan exempelvis ges till judiska rabbiner och muslimska imamer.

Enligt förslaget måste dessutom båda föräldrarna ge sitt samtycke och så även pojken, om han är tillräckligt gammal för att förstå vad det handlar om.

”Medicindosen inte för stor”

Enligt Radio Stockholm har läkaren haft invändningar mot den utredning som gjorts gällande dödsfallet och de slutsatser som dragits. Han anser inte att medicindosen var för stor.

Stockholms tingsrätt väntas ta upp målet under våren.

Annika Sohlander, TT ( )

Publicerad: