1600 apor plågas med hjälp av EU-pengar

Publicerad:
Uppdaterad:

Djurrätts- aktivister vill stoppa holländskt laboratorium

Med tom blick stirrar makakerapan ut genom gallret till den minimala buren.

Djurrättsaktivister i Europa vädjar nu att djurförsöken vid ett holländskt laboratorium som finansieras av EU ska stoppas.

- Det är ren tortyr, säger Chatarina Krång, pressekreterare på Djurens rätt till Aftonbladets nätupplaga.

Makakerapor är ytterst sociala varelser.   Att sätta dem i separata burar är därför ren tortyr, säger Chatarina Krång på Djurens rätt.
Makakerapor är ytterst sociala varelser. Att sätta dem i separata burar är därför ren tortyr, säger Chatarina Krång på Djurens rätt.

Djurskyddsföreningen CEECE, en sammanslutning av djurskyddsföreningar i Europa, arbetar aktivt för att förhindra att forskningen på ett laboratorium i Holland fortsätter. Där lever 120 schimpanser och 1500 andra djur i burar så trånga att de knappt kan röra sig.

Det biomedicinska forskningscentret i Rijswijk är det största laboratoriet med försöksdjur i Europa. I laboratoriet, bakom låsta dörrar och taggtråd, hålls de 1620 aporna under vidriga omständigheter. Den holländska regeringen har medgett att forskningscentret inte håller den internationella standard som är fastställd.

Kan inte sträcka ut kroppen

Som exempel finns där mer än 500 makakerapor som lever i burar så små att de inte kan sträcka ut kroppen. Många aphonor används enbart som avelsmaskiner, deras nyfödda avkomma tas ifrån dem direkt. De nyfödda ungarna skiljs sedan från sina mammor och får bo ensamma i separata burar.

Karakteristiskt för många av djuren är att de reagerar på den otrevliga miljön med att bli sjukligt trötta och apatiska.

– En viktig anledning till att de mår så dåligt är att speciellt stora apor är extremt sociala djur, mer än människor. Att sätta dem i separata burar är därför ren tortyr, säger Chatarina Krång.

Djurrättsaktivister åberopar forskning från zoologer som visar att schimpanser kan förstå vissa saker i förväg och kan lära sig tyda avancerade mönster av teckenspråk. Därför skulle det vara extra grymt att forska på dessa djur.

”Alla djur upplever ångest”

- Alla djur upplever smärta, ångest och dödsångest. Jag tycker personligen att det är svårt att dra en gräns om ett djur upplever smärta mer än en annan, säger Chatarina Krång.

Storbritannien och Nya Zeeland har redan förbjudit användandet av stora apor i experiment. I den europeiska unionen är det enbart i Holland som de fortfarande gör det.

Chatarina Krång tycker det är självklart att man ska reagera på när djur behandlas illa utomlands men varnar samtidigt för vi och dom-effekten. Att vi undviker att fokusera på att vår egen djurskyddslag efterlevs vilket den inte gör i dag.

– På Smittskyddsinstitutet, SMI finns det Krabb-makaker, relativt stora apor, som används inom forskningen. De har under flera år bott i en extremt dålig miljö med fönsterlösa rum, en och en i små burar. Först nu efter påstötning från Jordbruksverket börjar det hända något, säger Chatarina Krång.

1,3 miljoner i anslag

Varje år mottar forskningscentreti Holland mer än 1,3 miljoner i anslag från EU och den holländska utbildningsdepartementet.

Nu kräver CEECE att djurförsök på stora apor omedelbart förbjuds i hela Europa och att laboratoriet i Rijswijk ska stängas. Aktivisterna har erbjudit den holländska regeringen att ta hand om och placera ut djuren om så blir fallet.

– Självklart skulle man önska att det går igenom med förbjuden forskning på primater. Som det ser ut i dag är de extremt understimulerade. Djuren ska ha en möjlighet att uppleva dagens ljus, och leva i grupper. De skulle kunna snegla lite på fungerande djurparker där djuren får utlopp för att jobba, söka föda och partners, säger Chatarina Krång.

Annika Sohlander

Publicerad: