Handelsbanken säljer alla aktier i Lundin Oil

Oklarheter kring bolagets engagemang i Sudan

Handelsbanken säljer ut allt sitt innehav i Lundin Oil. Orsaken till handelsbankens beslut är misstankarna kring oljebolagets inblandning i konflikten i Sudan.

- Det många oklarheter finns kring bolagets engagemang i Sudan. Därför vill vi tillsvidare inte äga några aktier i Lundin Oil, säger Joachim Spetz, vd för Handelsbanken Fonder till Aftonbladet.se.

Handelsbanken Fonder valde att agera snabbt, då debatten kring Lundin Oils inblandning i Sudankonflikten avslöjades i förra veckan. I går avyttrades alla aktier i bolaget, totalt 335 400, enligt SIS Ägarservice.

Handelsbanken Fonder tillhörde dock en av de mindre aktieägarna i det svensktägda oljebolaget, med omkring 0,3 procent av rösterna och kapitalet i bolaget. Enligt Dagens Industri har de större svenska ägarna, i första hand Skandia Liv och Länsförsäkringar Fonder, ännu inte fattat beslut om de ska dra sig ur Lundin Oil eller stanna kvar.

- Vi gör nu allt vi kan för att få information från så många håll som möjligt. Vi försöker att få en så komplex bild som vi kan. Innan dess kan vi inte uttala oss, säger Caroline af Ugglas, ansvarig för ägarfrågor på Skandia, till Dagens Industri.

Claes Thunblad