Reinfeldt: Rysslands beslut mycket olyckligt

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det oroliga läget i Ukraina trissas upp allt mer

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt (M) måste nu all kraft läggas på att kyla ned situationen.

– Om inte det sker kan det bli en fortsatt okontrollerad utveckling, säger han.

Efter tacksägelsegudstjänsten för prinsessan Leonore i Slottskyrkan i dag gav Fredrik Reinfeldt sin syn på den alarmerande utvecklingen i Ukraina. Han kallade Rysslands beslut använda militär makt mot landet för "mycket olyckligt".

– Det är ett beslut som man bör ändra. I stället borde man visa att man respekterar internationell rätt och FN:s stadgar som styr hur vi ska agera gentemot andra länder. Det har alla att ta hänsyn till och inte minst Ryssland brukar påpeka detta själva, att man ska respektera och inte lägga sig i andra länders interna angelägenheter, säger han.

Statsministern menar att det i någon mån är förståligt att Ryssland agerar på grund av oron som finns bland den etniskt ryska minoriteten i östra Ukriana och på Krim.

– Men det ska inte ske på det sätt man nu gör, det finns ju metoder att prata med den ukrainska statsledningen och på det sättet agera för att lugna ned situationen, säger Fredrik Reinfeldt.

EU:s utrikesministrar möts

Situationen i Ukraina diskuteras nu intensivt inom Nato och i FN:s säkerhetsråd. I morgon möts utrikesminister Carl Bildt (M) och hans kollegor från EU:s medlemsstater i Bryssel.

– Vi kan förvänta oss ett förhöjt diplomatiskt tryck. Men som alla också vet är Ukraina i djupa ekonomiska problem som rimligen måste mötas med någon form av stödpaket, där EU och Internationella valutafonden nämnts. Det är ju i grunden vad den nya ukrainska regeringen skulle behöva diskutera.

Fredrik Reinfeldt var tydlig med att det är ord och diplomati som nu är vägen framåt.

– Jag tror att alla ser att det här är en väldigt känslig situation. Av historien har vi lärt oss att inte prata på ett sätt i en sådan här situation så att nya spänningar skapas. Nu måste vi få till en lugnare tillvaro, vi har en ordning och erfarenhet för att hantera sådant här. Det finns också en ukrainsk regering nu som också har ett ansvar, säger han.

"Kan snabbt eskalera"

Om läget inte kyls ned är statsministern orolig för att ännu ett historiskt misstag ska begås.

– Påbörjad våldsanvändning kan snabbt eskalera. Det betyder att vi själva inte heller ska använda ord och uttryck som trycker upp oron till nya nivåer. Vi måste uppmana alla att besinna sig. Jag är alldeles övertygad om att det finns en politisk lösning på det här, säger han.

Publicerad: